Stridsfordon 90 på väg mot fronten

Publicerad: 2023-06-08 12:40

Under stort hemlighetsmakeri har Försvarsmakten utbildat ukrainsk personal till Stridsfordon 9040C på svensk mark. De 50 stridsfordonen har lämnat Sverige och ska fördelas ut till fyra kompanier när de kommer fram. Ukrainarna som utbildats i Sverige har en hög medelålder och är mycket beslutsamma, enligt en artikel från Försvarsmakten.

Annons

- Eleverna är duktiga och otroligt ambitiösa. Framförallt är de duktiga på det mekaniska. Avancerad teknik är de mindre vana vid, men de lär sig snabbt. Alla vill lära och alla vill göra sitt bästa. Det märks tydligt, även när de är trötta och jobbat länge och hårt, berättar en av svenskarna.

Den 19 januari presenterade den svenska regeringen ett omfattande stödpaket till Ukraina. Stödpaketet bestod bland annat av artillerisystemet Archer från BAE Bofors och Stridsfordon 90 från BAE Hägglunds. Det är varianten Stridsfordon 9040C som Sverige donerat. Cesar-varianten har bland annat förstärkt skydd och är samma variant som Sverige nyttjat i Afghanistan och Liberia.

Idag meddelar alltså Försvarsmakten att de ukrainska soldaterna lämnat Sverige. Enligt en artikel från Försvarsmakten har utbildningstempot varit högt och dagarna långa. Stridserfarenheterna har spänt sig från nyligen mobiliserade till personer som tog värvning dagen efter Rysslands fullskaliga angrepp förra året.

- Vissa har noll erfarenhet av stridsfordon eller stridsvagnar, men många har erfarenhet av ryska stridsfordon av typen BMP-1. Det hjälper mycket även om våra vagnar självfallet är betydligt vassare och väldigt mycket mer avancerade rent tekniskt, säger en annan av utbildarna.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: