Svensk-polskt strategiskt samarbetsavtal undertecknat
Sverige och Polen har i dag undertecknat ett strategiskt partnerskap som fokuserar på fördjupat samarbete inom säkerhet och försvar samt åtgärder för att stärka säkerheten i Östersjöregionen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Polens premiärminister Donald Tusk undertecknade avtalet på Harpsund som lyfter fram det gemensamma behovet av att möta det säkerhetshot som Rysslands aggression mot Ukraina utgör.
Kristersson beskriver samarbetet som en central del i arbetet med att förstärka tryggheten i Östersjöområdet. Ett närmare samarbete om säkerhet och försvar i bred bemärkelse är grundbulten i det förnyade strategiska partnerskapet mellan Polen och Sverige. Vi avser gemensamt arbeta för att stärka säkerheten i Östersjöregionen och hantera det hot som Ryssland utgör, säger statsministern.
Partnerskapet syftar till att stärka den militära närvaron i Östersjöregionen, förbättra Nato-samarbetet och utveckla gemensamma försvarsförmågor. Bland annat ska Sverige och Polen arbeta för att optimera Natos styrkor och försvarsplaner samt fördjupa samarbetet kring cyberförsvar och hybridkrigföring. Länderna har också enats om att arbeta tillsammans för att upprätthålla sanktioner mot Ryssland och motverka möjligheter till sanktionsefterlevnadsbrott.
Försvarsindustrin lyfts fram som ett område där Sverige och Polen ser potential för djupare samarbete. Initiativ inkluderar gemensam forskning, innovation och utveckling av försvarsrelaterade teknologier.
Svenska försvarsföretag har under de senaste åren tecknat flera omfattande avtal med Polen. Saab har levererat granatgevär Carl-Gustaf inklusive ammunition och träningsutrustning i ett kontrakt värt 12,9 miljarder kronor samt två radarspaningsflygplan av typen Saab 340 AEW för 600 miljoner kronor. Dessutom byggs två signalspaningsfartyg för cirka 6,7 miljarder kronor, och Bertin Exensor har levererat sitt marksensorsystem Flexnet till ett värde av 40 miljoner euro.
Partnerskapet bekräftar även ländernas gemensamma åtagande att stödja Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Detta inkluderar fortsatt militärt stöd, utbildning och ekonomisk hjälp. Sverige och Polen uttrycker även stöd för Ukrainas långsiktiga Euro-Atlantiska integration.