Stubb besöker Sverige

Publicerad: 2024-04-23 14:34

Finlands nyvalde president Alexander Stubb har anlänt till Stockholm med sin fru för parets första officiella statsbesök. Besöket är två dagar långt och inleds med en välkomstceremoni på Kungliga Slottets inre borggård, som presidentparet och kungaparet anländer till med hästkortege från Hovstallet.

Annons

– Jag tackar Ers Majestäter för det hjärtliga mottagandet i dag i Stockholm. Jag är tacksam och glad för att få vara en i kedjan av Finlands presidenter som besöker Sverige kort efter installationen i ämbetet, skriver president Alexander Stubb på X (tidigare Twitter).

Väl inne på den inre borggården inspekterade H.M. Konungen och presidenten ett grenadjärkompani ur Livgardet och nationalsångerna spelades, skriver Hovet i ett pressmeddelande.

– Med detta besök hoppas vi utveckla det nära samarbete som har varit våra länder till gagn under så många år, säger kungen med anledning av statsbesöket, enligt Hovets pressmeddelande.

Efter det kungliga mottagandet besökte president Stubb Sveriges riksdag där han träffade riksdagens talman Andreas Norlén och höll ett anförande för ledamöterna i riksdagen i Förstakammarsalen.

Annons

Under eftermiddagen för presidenten formella samtal med statsminister Ulf Kristersson (M) där de bland annat kommer diskutera stödet till Ukraina samt förberedelserna inför Natos toppmöte i Washington, skriver den finska ambassaden i Stockholm i ett pressmeddelande. Efter samtalen kommer en gemensam pressträff hållas.

Statsminister Ulf Kristersson (M) emot Finlands president Alexander Stubb för överläggningar i Rosenbad Foto: Ninni Andersson/RegeringskanslietStatsminister Ulf Kristersson (M) emot Finlands president Alexander Stubb för överläggningar i Rosenbad Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Därefter deltar statscheferna, H.K.H. Kronprinsessan, H.K.H. prins Daniel och statsministern i ett företagsseminarium som kallas Finland-Sweden Business Seminar: Bolstering cooperation to secure future competitiveness. Seminariet äger rum på Grand Hotel och arrangeras av Svenskt Näringsliv, Finlands Näringsliv och Business Sweden. Syftet är att stärka näringslivsrelationen ytterligare med fokus på samarbetsmöjligheter bland annat försvar samt inom telekom- och AI-sektorn, skriver Business Sweden i ett pressmeddelande.

Enligt programbeskrivningen medverkar Micael Johansson från SAAB, Stefan Löfström från BAE Systems Bofors och Esa Rautalinko från Patria i den första panelen. Samtalet ska ha fokus på innovation inom försvarsindustrin där deltagarna kommer diskutera samarbetsmöjligheter och dela insikter.

I morgon fortsätter kunga- och presidentparet sin resa till Göteborg, där de bland annat besöker Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4. Regementschefen, överste Fredrik Herlitz, kommer att dela sin syn på hur omvärldsläget påverkar västra Sverige och visa olika typer av materiel samt demonstrera en hur landstigning går till, enligt en artikel på Försvarsmaktens hemsida.

Annons

Dela: