Sverige stärker säkerhetssamarbetet med Ukraina

Publicerad: 2024-05-31 13:54

Sverige har ingått en överenskommelse om säkerhetssamarbete med Ukraina. Avtalet, undertecknades av statsminister Ulf Kristersson (M) och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Stockholm. Under ett möte underströk Zelenskyj det fortsatta behovet av Gripen till Ukraina.

Annons

Överenskommelsen fokuserar på militärt stöd men inkluderar även andra områden, skriver Statsrådsberedningen i ett pressmeddelande.

– Ukraina kämpar inte bara för sin egen frihet, utan också för vår frihet, sa statsminister Ulf Kristersson i samband med undertecknandet.

Sverige kommer att fortsätta bidra till Ukrainas återuppbyggnad, stödja landets reformer och förberedelser för EU- och Nato-medlemskap samt ge stöd för att hålla Ryssland ansvarigt för brott i och mot Ukraina.

Undertecknandet skedde på Rosenbad i samband med Zelenskyjs besök till Stockholm för att delta i det nordisk-ukrainska toppmötet. Vid mötet närvarade även Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Islands statsminister Bjarni Benediktsson.

X (tidigare Twitter) skriver presidenten att avtalet inkluderar tillhandahållandet av radarspaningsflygplanen S 100D (även kallad ASC 890), samt möjligheten att förse Ukraina med JAS 39 Gripen-flygplan, inklusive relevant utbildning.

– Jag har talat med statsminister Kristersson om Gripen-plan till Ukraina. Jag vill att ukrainska piloter börjar träna på svenska stridsflygplan så snart som möjligt, eftersom det kommer ta ett år innan de är färdiga. Om vi börjar träningen senare, kanske det är för sent, säger president Zelenskyj under en pressträff med de andra ledarna efter toppmötet.

Dela: