Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2024-02-26 12:58

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 8 erbjöd bland annat ett nytt militärt stödpaket till Ukraina, Gripen-avtal med Ungern och en krönika i FSN Perspektiv författad av generalmajor Mikael Frisell med rubriken "Materielförsörjning i tillväxttider".

Annons

FSN Perspektiv: Materielförsörjning i tillväxttider

Generalmajor Mikael Frisell är chef för Lednings- och ekonomistaben vid Försvarets materielverk samt ställföreträdande National Armaments Director. I FSN Perspektiv ger han insyn i den nya strategiska kontexten för anskaffning av försvarsmateriel och påtalar vikten av att alla aktörer måste våga ta risker för att leveranserna ska bli fler och komma snabbare.
Läs mer!

Sveriges största militära stödpaket till Ukraina presenterat

Tidöpartierna har i morse presenterat det hittills största militära stödpaketet till Ukraina. Det 15:e paketet uppgår till ett värde av 7,1 miljarder kronor i löpande priser och inkluderar bland annat Stridsbåt 90.
Läs mer!

400 miljoner avsätts för utbildning av 18 000 ukrainare

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjöd under eftermiddagen in till pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) på Berga örlogsbas. Under pressträffen meddelade ministrarna att Sverige ökar insatserna för att utbilda ukrainska förband.
Läs mer!

Klart: Ungern köper fyra Gripenplan av Sverige

Sverige och Ungern har ingått ett avtal om att Ungern ska köpa fyra nya Gripenplan av Sverige. Avtalet skrevs under vid statsminister Ulf Kristerssons och försvarsminister Pål Jonsons besök i Budapest.
Läs mer!

Amerikanska B-1B Lancer på Luleå-Kallax flygplats

Två amerikanska B-1B Lancer ur Bomber Task Force landade på Luleå-Kallax flygplats för att basera på Norrbottens flygflottilj, F 21. Detta är andra gången amerikanska bombflyg baserar i Sverige.
Läs mer!

Dela: