Klart: Ungern köper fyra Gripenplan av Sverige

Publicerad: 2024-02-23 12:03

Sverige och Ungern har ingått ett avtal om att Ungern ska köpa fyra nya Gripenplan av Sverige. Avtalet skrevs under vid statsminister Ulf Kristerssons och försvarsminister Pål Jonsons besök i Budapest, skriver Regeringskansliet och FMV i pressmeddelanden.

Annons

Regeringskansliet skriver att Ungern har leasat svenska Gripenplan sedan 2006; tolv Gripen C och två tvåsitsiga Gripen D. De fjorton flygplanen, som Ungern opererat genom ett hyrköpsavtal, kommer att övergå helt i Ungerns ägo i början av 2026. Utöver dessa köper Ungern nu ytterligare fyra nya Gripenplan.

– Jas 39 Gripen är en svensk stolthet, och en av de tillgångar som vi kommer föra med oss in i Nato, parallellt med undervattensförmåga, radarteknologi och mycket annat. Och det gläder mig att det snart kommer flyga ännu fler Gripen i det europeiska luftrummet, säger statsminister Ulf Kristersson i regeringens pressmeddelande.

Sverige ska enligt avtalet också bistå med stöd och logistik kring planen från år 2026 till 2036.

– Ungern har genom åren varit en uppskattad medlem i Gripenfamiljen, och Ungerns högst professionella flygvapen har lämnat värdefulla bidrag till utvecklingen av Gripensystemet. Sverige ser fram emot ett fortsatt fördjupat samarbete med Ungern på försvarsområdet, säger försvarsminister Pål Jonson i regeringens pressmeddelande.

FMV har tecknat avtal med Saab om beställning av ytterligare fyra flygplan av typ JAS 39 C Gripen till Ungern.

Annons

– Vi har haft ett nära samarbete med Ungern om JAS 39 Gripen sedan 2001. De avtal vi tecknar idag kommer att öka Ungerns förmåga betydligt, säger Lars Helmrich, chef FMV verksamhetsområde flyg-och rymd i FMV:s pressmeddelande.

FMV skriver att beställningen av de fyra stridsflygplanen är en följd av ett tilläggsavtal till det avtal som FMV och den ungerska regeringen tecknade i december 2001 om 14 JAS 39 C/D-plan till det ungerska flygvapnet.

Den 23 februari 2024 undertecknade FMV och det ungerska försvarsministeriet tilläggskontraktet för beställning av ytterligare fyra flygplan. I och med den nya kontraktsändringen kommer Ungern att använda totalt 18 Gripen C/D-flygplan för att skydda och försvara både det ungerska luftrummet och Natoluftrummet, skriver myndigheten.

– Dagens avtal är det första av flera avtal som erfordras. Avtal om förlängt logistiskt stöd, löpande uppgraderingar och utbildning fram till 2035 tecknas separat med Saab och övriga parter, säger Lars Helmrich i FMV:s pressmeddelande.

Annons

I ett pressmeddelande från Saab, skriver bolaget att Saab och det ungerska försvarsministeriet har också tecknat en avsiktsförklaring gällande förmågeutveckling kopplad till högteknologisk industri och stridsflyg. Inom ramen för samarbetet stödjs även etableringen av ett nytt kunskapscentrum för VR-teknologi i Ungern. 

– Med Gripen har Ungern ett av Europas mest kapabla flygvapen. Vi ser fram emot att fortsätta vårt nära samarbete med den ungerska regeringen och försvarsindustrin, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef i bolagets pressmeddelande. 

Dela: