Sveriges största militära stödpaket till Ukraina presenterat

Publicerad: 2024-02-20 14:02

Tidöpartierna har i morse presenterat det hittills största militära stödpaketet till Ukraina. Det 15:e paketet uppgår till ett värde av 7,1 miljarder kronor i löpande priser och inkluderar bland annat Stridsbåt 90, skriver Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

Annons

Under en pressträff ledd av försvarsminister Pål Jonson (M) tillsammans med Oscar Sjöstedt (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Joar Forssell (L) presenterade de regeringens senaste militära stödpaket till Ukraina.

Med de nya åtgärderna på 7,1 miljarder kronor (i paket 15) och tillskott om 0,7 miljarder kronor till paket 14 uppgår det totala svenska militära stödet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari 2022 till 30 miljarder kronor, skriver Försvarsdepartementet.

Stödpaketet innehåller:

- Artilleriammunition – Av typen 155 mm som efter komplettering med komponenter från partnerländer bildar funktionella granater till ett värde av nästan två miljarder kronor. Sverige för en dialog med Danmark och Finland om detta.

- Stridsbåt 90 – 10 stycken Stridsbåt 90 tillsammans med 20 stycken Gruppbåtar (G-båt) och undervattensvapen doneras till ett värde av drygt 1,1 miljarder kronor.

Annons

- Paketet innehåller även luftvärnssystem (Robot 70), pansarvärnssystem (Robot 55 TOW) samt granatgevär med ammunition och soldatutrustning i form av handgranater.

- I paketet ingår också sjukvårdsutrustning, sjuktransportfordon och livsmedel.

- Donation till stöd för Ukraina att köpa nytillverkade Stridsfordon 90 (CV90). Drygt 1 miljard kronor avsätts för detta.

- Finansiella donationer till olika bilaterala och multilaterala projekt för utveckling av Ukrainas försvarsförmåga och multilaterala fonder som köper krigsmateriel på den öppna marknaden åt Ukraina.

Annons

Dela: