Expressen erfar: Militär gripen i Säporazzia

Publicerad: 2023-10-19 09:00

Enligt uppgifter till Expressen ska paret som greps i Stockholmsområdet den 17 oktober ha långa statliga karriärer. Mannen ska ha jobbat länge i Försvarsmakten, både i Sverige och utomlands. Även mannens fru ska enligt tidningen ha en känslig befattning vid en svensk myndighet.

Annons

Paret greps och anhölls under tisdagsmorgonen i Stockholmsområdet efter en insats av Säkerhetspolisen. Ärendet hanteras av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål. Förundersökningen leds av åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist, vilka är samma åklagare som hanterade fallet med de dömda spionbröderna Peyman och Payam Kia.

Enligt Expressen ska mannen vara "väl förtrogen med både det ryska och ukrainska militära systemet" och även haft kopplingar till Must, med flera viktiga positioner både i Sverige och utomlands. Mannens fru ska ha ytterst känslig befattning vid en myndighet, uppger en källa till tidningen. I dag jobbar mannen på en annan myndighet än Försvarsmakten.

Vissa ministrar, så som försvarsminister Pål Jonsson och justitieminister Gunnar Strömmer samt den högsta försvarsledningen ska ha blivit underrättade om ärendet.

Säpos utredare ska ha gjort en stor mängd beslag både i parets bostad i Stockholm och på ytterligare minst en adress, erfar Expressen. Därutöver gjordes även beslag i parets källarförråd. Enligt artikeln, är det inte känt om det gjorts några speciella fynd i beslagen som stärker brottsmisstankarna.

Dela: