Erdogan signerat svenskt Natomedlemskap: Ratificering återstår i parlamentet

Publicerad: 2023-10-23 17:22

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, har undertecknat den svenska Natoansökan och skickat vidare den till det Turkiska parlamentet för ratificering, enligt ett inlägg på det turkiska presidentkansliets kanal på X (tidigare Twitter). I helgen berättade svenska "regeringskällor" för Expressen att ett svenskt Nato-medlemskap bara är veckor bort. Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar det turkiska beskedet för "glädjande" och att de framemotser svenskt medlemskap i ett inlägg på X.

Annons

Presidentens besked kommer dagen innan NATO-Industry Forum börjar i Stockholm. Det är en två dagar lång konferens där drygt 200 företag möter uppemot 500 representanter från Nato och Natoländer, och bland annat generalsekreterare Jens Stoltenberg och försvarsminister Pål Jonson (M) kommer att delta.

Tidigt under Nato-toppmötet i Vilnius, Litauen, i juli i år kom besked från Ungerns utrikesminister att ungersk ratificering var nära förestående. Därutöver, släppte generalsekreterare Stoltenberg, statsminister Kristersson och president Erdogan också ett gemensamt uttalande där parterna kommit överens om att Erdogan skulle vidarebefordra ansökan till sitt parlament "så snabbt som möjligt". 

Dela: