Peyman Kia döms till livstids fängelse

Publicerad: 2023-05-25 19:47

Svea hovrätt har i dag fastställt domen mot Peyman Kia till livstids fängelse för grovt spioneri och för obehörig befattning med hemlig uppgift. Peymans yngre bror, Payam Kia, dömdes för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader i tingsrätten och har sedan tidigare återkallat sin överklagan.

Annons

Hovrätten anser, enligt sitt pressmeddelande, att det är bevisat att Peyman anskaffat, befordrat och för den ryska underrättelsetjänsten GRU röjt den absoluta merparten av de uppgifter som omfattas av åtalet.

Förundersökningen har pågått sedan 2017 och bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av två åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Underrättelsearbetet grundade sig på information om att någon i det svenska underrättelsesystemet erbjudit uppgifter till främmande makt. Brottsligheten ska ha pågått mellan 2011 och 2017 och anskaffandet av uppgifterna skedde när Peyman Kia var anställd vid Försvarsmakten 2011-2014 och Säkerhetspolisen 2014-2015, enligt Säkerhetspolisens pressmeddelande.

- Det rör sig om ett unikt mål som har inneburit stora utmaningar för de tilltalade och deras försvarare men också för rättsväsendet när det gäller att säkerställa dels de tilltalades absoluta rätt till en rättvis rättegång, dels upprätthålla den starka sekretessen som ytterst gäller skyddet för Sveriges säkerhet, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, som suttit ordförande i målet, i Svea hovrätts pressmeddelande.

Dela: