MSB och Försvarsmakten skickar sök- och räddningsteam till Turkiet

Publicerad: 2023-02-10 08:13

Försvarsmakten anger på sin hemsida att de under torsdagen den 9 februari skickade specialsökgrupper från Swedec och en styrka från F 17:s flygbasjägarkompani med hundar och hundförare inklusive traumagrupp och mobilt medicinsk team till de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet.

Efter regeringens beslut att Sverige ska skicka hjälp till Turkiet gavs ett uppdrag till MSB som i sin tur ställde en stödbegäran till Försvarsmakten. Ett militärt transportflygplan lastades raskt med hjälpmateriel och specialutbildad personal från F 17 och Swedec.

Annons

– Insatsen som går idag är en del av det totala stödpaket som Sverige bidrar med. Från MSB:s sida kommer vi att fortsätta stödja med de resurser som behövs för att hjälpa och underlätta det viktiga räddningsarbetet i Turkiet och Syrien, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Redan under tisdagen reste ett team bestående av efterfrågad expertis ner till Turkiet efter att Sverige besvarat en förfrågan genom koordineringscentret inom EU:s civilskyddsmekanism. Experterna bistår i arbetet med exempelvis logistik, IT-samband och administration.

– Försvarsmakten har unika kompetenser och resurser som kommer att vara ett bra stöd på plats. Vi skickar bland annat hundar som är tränade att med nosen som sensor hitta människor, och personal som är utbildade att söka efter och rädda individer i demolerade byggnader och farliga rasmassor, säger chefen för Försvarsmaktens operationsledning, Carl-Johan Edström.

Försvarsmakten bidrar även med sjukvårdsresurser i form av en lätt traumagrupp med läkare, sjuksköterska och specialistsjukvårdare samt ett mobilt medicinskt team som kan genomföra omhändertagande och livsuppehållande åtgärder på svåråtkomliga platser.

Dela: