JO: Militärpolisen får inte utreda brott

Publicerad: 2024-08-30 17:04

Justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant har slagit fast att militärpolisen inte har rätt att utreda brott som begåtts inom Försvarsmakten. Enligt JO finns det inget rättsligt stöd för att militärpolisen ska kunna biträda polis eller åklagare i brottsutredningar, enligt en artikel från Dagens Juridik.

Annons

— Militärpolisens uppgift är att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten inom Försvarsmakten. Att utreda ett begånget brott är en uppgift som inte finns med i militärpolisens uppdragsbeskrivning. Min slutsats är att det inte finns något författningsstöd som gör det möjligt för militärpolisen att biträda i en brottsutredning, säger JO Per Lennerbrant till Dagens Juridik.

En nuvarande överenskommelse med Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten som tillåter militärpolisen att bistå i brottsutredningar bedöms av JO som rättsligt ogiltig. JO har även påpekat att behörigheten för polismän bör regleras direkt i lag och inte genom förordning, och har väckt frågan hos regeringen.

– Militärpolisen har sedan alltid biträtt polis och åklagare i brottsutredningar inom Försvarsmakten. Nu har dock JO konstaterat att rättsliga förutsättningar för detta saknas, skriver den moderate riksdagsmannen och ledamot i Justitieutskottet Fredrik Kärrholm, på X (tidigare Twitter), och fortsätter:

– Då får vi helt enkelt se till att stifta de lagar som krävs. En självklarhet.

Dela: