Inför försvarsbolagens kvartalsrapportering för Q3

Publicerad: 2024-10-07 14:53

Joakim Agerback är förvaltare för Finserves Global Security Fund och har tidigare skrivit i FSN Perspektiv. Joakim Agerback förvaltar fonden tillsammans med Shayan Heidari.

Annons

I april genomförde Finserve och Försvarssektorn Nyheter gemensamt seminariet Försvar möter Finans. Nya arrangemang för Försvar möter Finans arrangeras nästa vecka i Malmö 7 oktober, Göteborg 8 oktober & Stockholm 9 oktober.

I dagens text, blickar Finserve Global Security Fund bakåt och granskar försvarsbolagens rapporter från Q2 och vad som väntas inför den kommande kvartalsrapporteringen.

Inför kommande Q3 rapporter för försvarssektorn ger vi en tillbakablick på Q2 rapporterna och vad som har hänt under perioden.

NATO-toppmötet i Washington under juli månad var en viktig milstolpe för den globala försvarssektorn. Beslut som fattades under mötet kommer att forma alliansens framtid med fokus på förbättrade försvarskapaciteter, stärkta globala partnerskap och en fastställd förpliktelse gentemot Ukraina.

Annons

NATO-ledarna bekräftade sitt stöd för Ukraina och beskrev dess väg mot fullt NATO-medlemskap som "oåterkallelig". För att visa solidaritet lovade medlemsstaterna Ukraina cirka 40 miljarder dollar under det kommande året.

Dessutom betonade toppmötet behovet av att vidareutveckla NATO:s integrerade luft- och missilförsvarssystem (IAMD), vilket underströks senare av ett betydande kontrakt på 700 miljoner dollar med RTX för Stinger-missiler. Mötet lyfte även fram NATO:s globala räckvidd genom att stärka banden med partners i Indo-Stillahavsregionen och Europeiska unionen.

Europeiska bolag gynnades av ökade militära utgifter under Q2

Toppmötet, tillsammans med de åtaganden som europeiska länder gjort hittills i år indikerar att försvarsutgifterna förblir stabila. Detta drivet av behovet att återuppbygga och stärka försvaret i Europa. Kvartalsrapporterna från de ledande försvarsbolagen i Europa bekräftar denna trend.

Annons
  • BAE Systems höjde sin helårsguidning och rapporterade en rekordhög orderbok på £74,1 miljarder. Omsättningen ökade med 13 % och likaså EBIT. BAE Systems strategiska partnerskap i AUKUS och försvarsavtal med Australien kan ytterligare öka tillväxten. BAE har slutit avtal med Australien om att producera en ny flotta av kärnkraftsdrivna ubåtar och leverans av tre Hunter Class fregatter.

  • Rheinmetall rapporterade en försäljningsökning på 49 % stödd av en stadig ström av order på ammunition och vapen. Den ökade globala efterfrågan på ammunition har fått bolaget att expandera sin infrastruktur. Rheinmetall bekräftade förvärvet av majoritetsandel i Resonant Holdings för att öka produktionen av drivmedel och sprängämnen.

Grafik: Finserve Global Security Fund IGrafik: Finserve Global Security Fund I
  • Saab redovisade bättre än väntade kvartalsvinster och hade den näst högsta orderbokningen i företagets historia. Företaget expanderar sin produktionskapacitet i Sverige, Indien och USA samtidigt som det ökar sin personalstyrka med 1 600 anställda under årets första halvår.

Grafik: Finserve Global Security Fund IGrafik: Finserve Global Security Fund I
  • Leonardo i Italien rapporterade tvåsiffrig tillväxt över alla nyckelindikatorer under första halvåret. Under de senaste månaderna har bolaget fullföljt sitt mål att sälja tillgångar som inte tillhör kärnverksamheten såsom försäljning av en ubåtsenhet till Fincantieri. Samtidigt har de bildat nya pan-europeiska allianser såsom ett joint venture som lanserats med Rheinmetall.

Starka resultat från den amerikanska försvarsindustrin

I USA var Lockheed Martin det första företaget bland de stora försvarsföretagen att rapportera. De rapporterade starka resultat som följd av fortsatt stark efterfråga på F-35 stridsflygplan. Företaget höjde sin guidning för 2024 och ökade sina intäktsprognoser med 1,75 miljarder dollar. Andra stora amerikanska försvarsföretag inklusive RTX, General Dynamics och Northrop Grumman följde efter och överträffade alla förväntningarna.

Kvartalet bjöd dock på blandade resultat för flygplanstillverkarna Boeing och Airbus. Flygplanstillverkarna Boeing och Airbus mötte dock utmaningar där Boeing rapporterade intäkter på 16,9 miljarder dollar men fortsatte kämpa med säkerhetsproblem medan Airbus minskade sina produktionsmål på grund av problem i leveranskedjan.

Den mest anmärkningsvärda M&A aktiviteten under kvartalet var Honeywells förvärv av CAES Systems för 1,9 miljarder dollar, ett strategiskt drag för att stärka kapaciteten inom automation och försvar särskilt i program som F-35 och EA-18G.

Annons

Sammanfattningsvis belyser NATO-toppmötet och de starka resultaten hos ledande försvarsbolag en period av tillväxt i den globala försvarssektorn driven av ökade behov av försvarskapaciteter på grund av geopolitiska spänningar.

Grafik: Finserve Global Security Fund IGrafik: Finserve Global Security Fund I

Grafen ovan visar den strukturella höga tillväxten i försvarsindustrin. Vi kommer att ha fortsatt förhöjd geopolitisk risk och västvärlden har ett stort behov av att stärka sin försvarsförmåga över tid.

Försvarssektorn står fortfarande ut som ett starkt investeringstema över en längre tidsperiod.

För mer information följ Finserve Global Security Fund I här.

Annons

4 oktober 2024

Shayan Heidari och Joakim Agerback
Förvaltare av fonden Finserve Global Security Fund I

Dela: