Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2023-07-17 13:43

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 28 erbjöd bland annat stororder av marschkängor, två nya försvarsavtal med Ukraina och nordiskt toppmöte med Biden i Helsingfors.

Annons

Regeringen uppdrar myndigheter redovisa erfarenheter från Ukraina

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten, FMV och MSB ska redovisa vilka erfarenheter och lärdomar som kan göras från Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina samt hur dessa kan tas tillvara i utvecklingen av det svenska totalförsvaret.
Läs mer!

Engelbrektson går in som partner och Head of Advisory Board för GSF

Sveriges tidigare arméchef, Karl Engelbrektson, går in som partner och Head of Advisory Board för Finserve Global Security Fund (GSF). Som huvudansvarig för fondens Advisory Board kommer han bidra med sin erfarenhet från försvaret.
Läs mer!

President Biden i Finland för nordiskt toppmöte

USA:s president Joe Biden åkte direkt från Nato-toppmötet i Vilnius till Helsingfors, Finland, och anlände den 12 juni. På plats har president Biden haft bilateralt möte med Finland. Därutöver träffades de nordiska presidenterna och statsministrarna för ett gemensamt möte med Biden på Presidentens slott.
Läs mer!

Sverige och Ukraina skriver under nya försvarsavtal

Sverige och Ukraina har undertecknat två avtal rörande säkerhetsskydd samt försvarsupphandlingar. Det ena avtalet möjliggör informationsutbyte och det andra ska bland annat möjliggöra Ukraina att köpa materiel direkt från svensk försvarsindustri samt kunna avropa materiel från optioner i beställningar som Sverige redan gjort.
Läs mer!

Annons

FMV beställer 70 000 kängor

Under året har det vid upprepade tillfällen rapporterats i medierna om vissa brister i basplattan hos den personliga utrustningen. Försvarets materielverk har nu utlyst en upphandling av 70 000 par marschkängor.
Läs mer!

Ungersk utrikesminister: "teknisk fråga att slutföra ratificeringsprocessen"

Ungerns utrikesminister, Szijjártó Péter, skriver i ett inlägg på sin Facebooksida att fokus på Nato-mötet kommer vara Ukraina och Sveriges anslutning till Nato. Ungern har ännu inte ratificerat Sveriges Nato-ansökan, men den frågan kan snart vara avslutad.
Läs mer!

Erdogan ska skicka vidare svensk Natoansökan till sitt parlament

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelade under en pressträff att han haft ett konstruktivt möte med statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. I samband med pressträffen släpptes även ett gemensamt uttalande från parterna.
Läs mer!


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Annons

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: