Sverige och Ukraina skriver under nya försvarsavtal

Publicerad: 2023-07-12 18:44

Sverige och Ukraina har i dag undertecknat två avtal rörande säkerhetsskydd samt försvarsupphandlingar. Det ena avtalet möjliggör informationsutbyte och det andra ska bland annat möjliggöra Ukraina att köpa materiel direkt från svensk försvarsindustri samt kunna avropa materiel från optioner i beställningar som Sverige redan gjort.

Annons

I dag under den andra dagen vid Natotoppmötet i Vilnius, Litauen, möttes generaldirektör Göran Mårtensson (FMV), försvarsminister Pål Jonson, Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och försvarsminister Oleksij Reznikov upp för att underteckna två avtal. Det ena avtalet är ett säkerhetsskyddsavtal och det andra avtalet är ett mellanstatligt samarbetsavtal avseende försvarsupphandling, enligt pressmeddelanden från Försvarsdepartementet respektive FMV.

- Med de här avtalen tar vi ytterligare steg för att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga och möjliggöra inköp av nyproducerat materiel direkt från industrin. Vi kommer att stötta Ukraina så länge som det behövs för att de ska vinna kriget, återfå sin frihet och bygga upp sitt land, säger försvarsminister Pål Jonson enligt Försvarsdepartementets pressmeddelande.

Säkerhetsskyddsavtalet undertecknades av försvarsminister Jonson och utrikesminister Kuleba. Enligt ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet, så gör avtalet "det möjligt att utbyta sekretessbelagd information mellan länderna, till exempel när det gäller testflygningar av JAS Gripen eller krigsmateriel." FMV skriver att myndigheten, på uppdrag av regeringen, är de som har förhandlat fram avtalet med Ukraina.

Robert Limmergård, generalsekreterare vid Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, skriver i ett inlägg på LinkedIn att "[v]ikten av detta avtal ska inte underskattas när det gäller förutsättningarna till ökat stöd till Ukraina samt fördjupat samarbete mellan länderna." Ukrainas försvarsminister, Oleksik Reznikov, skriver på Twitter att "förtroende är en hörnsten i ett starkt partnerskap och tillgång till information är nyckeln till framgång", med hänvisning till undertecknandet av säkerhetsskyddsavtalet.

Annons

Vid samma tillfälle, undertecknade generaldirektör Mårtensson och försvarsminister Reznikov ytterligare ett avtal, som avser upphandlingar av försvarsmateriel. Enligt FMV inleds samarbetet med Ukrainas försvarsdepartement och den nya försvarsupphandlingsmyndigheten, Ukraine Defence Procurement Agency. Detta möjliggör det för Ukraina att kunna köpa materiel direkt från svensk försvarsindustri och även att kunna avropa optioner i avtal som Sverige redan tecknat för att komma före i leveransköer. Vidare ska FMV även hjälpa den ukrainska regeringen i att bygga upp den nya försvarsupphandlingsmyndigheten.

- Jag är mycket stolt över att FMV har fått detta breda mandat av Sveriges regering att stödja Ukraina inom vårt expertområde, upphandling och drift av försvarsmateriel. Att få skriva på detta avtal här i Vilnius känns mycket bra. Nu kan arbetet påbörjas, säger Göran Mårtensson, i myndighetens pressmeddelande.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Annons

Dela: