Försvarsmakten genomförde beredskapsoperation med luftvärnssystem i Göteborg

Publicerad: 2023-02-08 15:45

Försvarsmakten anger på sin hemsida att de sedan i måndags genomfört en beredskapsoperation med kvalificerat luftförsvar. En luftvärnsstridsgrupp från Luftvärnsregementet (Lv 6) i Halmstad grupperade luftvärnssystem 103, också känt som Patriot, tillsammans med eldenhet 98 på flera platser i Göteborgsområdet.

Annons

Förbandet fick mycket kort om tid på sig från order till att de skulle vara på plats.

– Det är framförallt det som skiljer en beredskapsoperation från en övning. Korta tidsförhållanden kombinerat med uppdragstaktik och initiativförmåga, det är på riktigt. Detta för att dels kunna förstärka på en plats inom ramen för vår beredskap men också för att pröva hur snabbt och effektivt våra förband och förmågor kan agera vid en skarp situation, säger Fredrik Stålberg, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens operationsledning som leder beredskapsoperationen. 

Försvarsmakten anger att det är första gången som luftvärnssystem 103 används i en beredskapsoperation. Under beredskapsoperationen har flera andra förband och funktioner deltagit.

Vid lunchtid på onsdagen 8 februari meddelade Försvarsmakten att beredskapsoperationen nu är avslutad och de deltagande enheterna kommer att återgå till sina hemmaförband.

Dela: