Flygvapnet tar farväl av SK 60

Publicerad: 2024-06-18 12:33

Flygvapnet genomför idag en avvecklingsceremoni för Skolflygplan 60 (SK 60) på Flygvapenmuseum i Linköping. Flygvapenchefen Jonas Wikman, Luftstridsskolans chef Niclas Magnusson och Flygvapenmuseets chef Noomi Eriksson deltar i ceremonin, som även inkluderar en flyguppvisning av uppvisningspiloten Nils ”Princess” Schylström, skriver Flygvapnet samt Flygvapenmuseum i pressmeddelanden.

Annons

SK 60 har varit en viktig del av Flygvapnets utbildning av piloter sedan sin första provflygning i Sverige den 29 juni 1963. Flygplanet, som firade 60 år i Flygvapnet förra året, har utbildat generationer av piloter och den sista kullen elever som utbildats på SK 60 tar examen i juni på Flygskolan i Linköping.

– SK 60 har varit ryggraden i den svenska stridspilotutbildningen och alla i dag aktiva stridspiloter i Flygvapnet har utbildats på skolflygplanet. Det har dessutom används som lätt attackflygplan i Flygvapnet och vid utbildning av tekniker och värnpliktiga, säger Luftstridsskolans chef Niclas Magnusson till Försvarsmakten.

Alla SK 60-plan kommer att överlåtas till Flygvapenmuseum och bli en del av museets samlingar. De kommer även att användas som undervisningsmaterial på teknikerskolor över hela Sverige. Flygvapenmuseum har även övertagit flygsimulatorerna, vilket innebär att framtida utbildningar kan genomföras i en SK 60-simulator. Ett antal plan kommer även fortsätta att flyga inom ramen för Swedish Air Force Historic Flight.

– Vi är väldigt glada över att i samarbete med Flygvapnet kunna ge våra besökare möjligheten att få vara med när en trotjänare som SK 60 pensioneras från aktiv tjänst och blir en del i det kulturarv som kan upplevas på Flygvapenmuseum och andra platser. säger museichef Noomi Eriksson till Flygvapenmuseum.

SK 60 kommer att ersättas av flera olika flygplan, däribland Skolflygplan 40, ett tvåsitsigt turboprop-flygplan. Blivande stridspiloter kommer att genomföra grundläggande flygutbildning med SK 40 på Flygskolan i Linköping. Den grundläggande taktiska utbildningen kommer sedan att genomföras i Italien med två olika jetflygplan och både svenska och italienska instruktörer.

- Flygvapnets blivande stridspiloter får en kvalificerad flygutbildning med mycket hög kvalité genom vårt samarbete med Italienska flygvapnet. Den italienska flygskolan har nyare jetflygplan, moderna utbildningssystem och avancerade simulatorer som gör att våra svenska stridspilotelever blir väl förbereda inför inflygningen på Jas 39 Gripen i Sverige, säger Niclas Magnusson.

Dela: