Svenska stridspiloter ska utbildas i Italien

Publicerad: 2023-12-05 22:16

Den 4 december ingick Försvarsmakten ett avtal med det italienska flygvapnet. En del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter kommer att genomföras i Italien från och med januari 2024 och under en period på upp till tio år framåt, enligt ett pressmeddelande från myndigheten den 5 december.

Annons

Utbildningen kommer att genomföras av den italienska flygflottiljen 61 Stormo och utbildningen blir baserad på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien. Avtalet tecknades av flygvapenchefen, generalmajor Jonas Wikman, och den italienska motsvarigheten generallöjtnant Luca Goretti, italienska flygvapnets flygstabschef.

– Jag är glad att avtalet nu är tecknat och att vi har de förutsättningar som krävs för att komma igång med en kvalificerad flygutbildning som möter framtidens krav, säger flygvapenchef Jonas Wikman, i pressmeddelandet.

Svenska flygvapnet kommer att skicka flyglärare till båda flygbaserna för att utbildas på de italienska skolflygplanen och dess utbildningssystem. Därefter kommer de svenska flyglärarna tjänstgöra som flyglärare på den italienska flygskolan, skriver Försvarsmakten.

Dela: