Nya skolflygplan till Flygvapnet

Publicerad: 2023-04-04 18:30

FMV meddelar på sin hemsida att de har levererat de första av tio nya flygplan som ska används i Försvarsmaktens stridspiloters grundläggande flygutbildning. Modellen, som får namnet SK40, kommer att delvis ersätta trotjänaren SK60.

FMV uppger att det är första gången på elva år som de överlämnat ett nytt flygsystem till Försvarsmakten och Flygvapnet. Det handlar om totalt tio nya skolflygplan av modell SK40. De första sju beställdes från tillverkaren Grob Aircraft SE under våren 2021 och i december 2022 valde man att utnyttja en option om ytterligare tre plan.

Annons

– Upphandlingen har präglats av öppenhet och transparens mellan leverantören Grob Aircraft, Försvarsmakten och FMV. Det har definitivt bidragit till att vi kunnat leverera systemet så snabbt till Försvarsmakten. Alla har haft en förståelse för vad målet är och hur vi skall ta oss dit, säger Andreas Säf Pernselius, projektledare på FMV.

Komplett utbildningssystem
I beställningen ingår ett helt utbildningssystem som utöver flygplanen inkluderar bland annat ett digitalt planeringssystem, utbildning för flyglärare, flygsäkerhetsmateriel och simulatorer. Samtliga tio flygplan förväntas driftsättas under 2023. Flygskolans lärare kommer även att genomföra en så kallad typinflygning på systemet för att därefter utveckla och färdigställa en ny utbildningsplan. Målsättningen är att utbildningssystemet står klart för att ta emot den första kullen pilotelever sommaren 2024.

– SK40 fyller väl de krav Försvarsmakten ställt på systemet för att kunna utbilda kommande stridspiloter under GFU-delen av utbildningen, säger Andreas Säf Pernselius.

Dela: