Danmark köper 115 stycken Stridsfordon 90

Publicerad: 2024-08-24 18:34

Danmark har slutit ett avtal med BAE Systems Hägglunds om att köpa 115 stycken Stridsfordon 90 (CV90) till ett värde av 9,975 miljarder danska kronor. Upphandlingen har bekräftats genom EU:s officiella upphandlingsportal TED.

Annons

De danska stridsfordonen kommer, enligt TED, att vara av modellen CV9035 MKIIIC, samma version som Sverige nyligen beställde för att ersätta de fordon som donerades till Ukraina.

Förhandlingarna om köpet rapporterades av danska TV2 vara i slutfasen i april, enligt källor till kanalen. Nyheten publicerades dagen efter att Danmarks och Sveriges statsministrar besökte Hägglunds anläggning i Örnsköldsvik.

Danmark beställde sina första Stridsfordon 90 år 2005 och har använt dem i Afghanistan. I mars tecknade BAE Systems ett 15-årigt ramavtal med försvarsupphandlingsmyndigheten DALO, värt cirka 400 miljoner dollar, för reparation och underhåll av landets CV90-flotta.

I december undertecknade Sverige och Danmark en avsiktsförklaring för att gemensamt anskaffa fler CV90 till Ukraina. Initialt skulle Danmark stötta med 1,8 miljarder svenska kronor och Sverige skulle att stödja med upphandlingen inom ramen för det avtal som ingicks mellan FMV och Ukraina i somras.

Uppdatering kl 21:35 - Kim Jesper Jørgensen, Danmarks National Armaments Director, skriver i en kommentar på FSN:s inlägg på LinkedIn:

– Ett viktigt steg på vägen mot utveckling av 1.Brigaden till en tung pansarbrigad.

Dela: