Beridna högvakten utan paradhjälm

Publicerad: 2023-07-06 16:28

Arbetsmiljöverket har i en skrivelse till Försvarsmakten meddelat att paradhjälmen som Livgardet använder vid beriden statsceremoniell verksamhet, har säkerhetsbrister. Verket meddelar att de överväger att besluta om ett förbud mot att låta Livgardets dragonmusikkår använda paradhjälmen vid ridning, enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Annons

Skrivelsen kommer efter att Försvarsförbundets skyddsombud för musikkåren, Andreas Lundin, tagit frågan till Försvarsförbundet. Detta ska ha skett mot bakgrund av flera incidenter, där hjälmen fallit i marken och blivit deformerad. Försvarsförbundet valde sedan att driva frågan vidare till Arbetsmiljöverket, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare skrivit om.

Livgardets chef, överste Stefan Nacksten, har i samverkan med Försvarsstaben beslutat att paradhjälmen inte ska användas vid beriden statsceremoniell verksamhet av någon av Livgardets enheter från och med i dag. I Försvarsmaktens pressmeddelande säger han:

- Vi kommer inte genomföra beridna vaktparader eller annan beriden tjänst med den befintliga paradhjälmen när nu detta är fastställt, utan nu gäller användningsförbud vid ridning tills vidare. Vi arbetar just nu på att så snabbt som möjligt hitta en alternativ lösning med en hjälm som håller måttet säkerhetsmässigt och samtidigt går att använda vid parad.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: