Volvo Defense väljer NP Aerospace för splitterskyddade hytter till Volvo FMX lastbilar

Publicerad: 2023-09-22 14:35

NP Aerospace har tilldelats ett utvecklingskontrakt av Volvo Defense för design, tillverkning och leverans av hytter i kompositpansar till militärversioner av lastbilar från serien Volvo FMX, enligt ett pressmeddelande från NP Aerospace den 12 september.

Annons

Kontraktet vanns genom en upphandling i oktober förra året. Sedan dess har NP utvecklat en lösning för helt skyddade lastbilshytter som uppfyller specifika krav enligt NATO STANAG 4569 och AEP-55 för skydd mot bland annat explosioner och splitter från artillerigranater. Minimikravet för standardpansar är STANAG-nivå 2 med möjlighet att uppgradera till STANAG-nivå 3 med tilläggsskydd, enligt bolaget.

Lastbilshytten visades upp av Volvo Defense på försvarsmässan DSEI i London. I ett inlägg på LinkedIn kallar bolaget innovationen för branschledande.

– Möjligheten att erbjuda STANAG-nivå 3-skydd på en lastbil med enkel framaxel är en branschledande innovation. Vi tror att detta ger modularitet och flexibilitet som kommer att möta kraven från slutkunder samtidigt som det erbjuder utrymme för CBRN-ventilationssystem, radioutrustning och WRM-system. Vi är glada att samarbeta med Volvo Defense som partner inom kompositpansar. Det är ett betydande steg för båda företagen när vi utökar våra förmågor inom program för bepansrade lastbilshytter, säger Peter Hardisty, Managing Director & Senior Vice President på NP Aerospace till bolaget.

Volvo FMX 8x8 Rigid vid DSEI 23 Foto: Volvo DefenseVolvo FMX 8x8 Rigid vid DSEI 23 Foto: Volvo Defense

Lastbilshytterna kommer att integreras fullt ut av NP Aerospace i deras anläggning i Coventry innan de levereras till Volvo Defense i Göteborg för slutlig integration. NP Aerospace kommer att genomföra ballistiska tester av lösningen senare under året, innan man påbörjar prototyputvecklingen för Volvo Defense som ska testa dem under 2024. NP Aerospace kommer att fullt ut stödja Volvo Defense i deras globala försäljningsmöjligheter för den skyddade Volvo FMX lastbilsfamiljen, skriver NP.

Annons

– Vi valde NP Aerospace på grund av deras expertis inom design och tillverkning av fordonspansar, vilket de har fått genom att arbeta med många komplexa fordonprogram i samarbete med stora försvarsorganisationer. Vi ser fram emot att kunna presentera vår första prototyp av lastbilshytt i kompositpansar på DSEI, resultatet av hårt arbete och hängivenhet från båda teamen under de senaste tio månaderna för att uppfylla en ambitiös tidsram, säger Roger Brorsson, Product Director på Volvo Defense i meddelandet.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Annons

Dela: