US Army väljer AT4 från Saab

Publicerad: 2024-08-30 16:14

Saab har tecknat ett femårigt ramavtal med U.S. Army som ger möjlighet för beställningar upp till ett totalt värde av cirka 5 miljarder kronor. Avtalet gäller det axelburna engångsvapnet AT4CS TW, som används inom det amerikanska militära programmet XM919 Individual Assault Munition, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

AT4CS TW (Confined Space Tandem Warhead) är den senaste versionen i AT4-familjen, en serie lättviktiga engångsvapen som används av fler än 15 länder, inklusive USA, skriver Saab. Vapnet kan användas mot stridsvagnar, tunga stridsfordon samt mål inne i byggnader.

- Vi utvecklar och förbättrar våra produkter kontinuerligt för att skydda soldaterna och möta deras behov över tid. Den nya varianten AT4CS TW är utvecklad för att möta den amerikanska arméns behov och ger en förstärkt förmåga samtidigt som den är lättare för soldaten att bära på, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, i pressmeddelandet.

Ramavtalet möjliggör för U.S. Army att lägga beställningar på AT4CS TW under de kommande fem åren, där ordervärdena fastställs för varje specifik beställning. Saab har levererat över 700 000 AT4-enheter till U.S. Army sedan 1985.

Granatgeväret Carl-Gustaf har varit i bruk i USA sedan 1990. I förra veckan mottog Saab en beställning från USA:s flygvapen på granatgeväret Carl-Gustaf M4.

Dela: