UD: Svensk ambassadpersonal evakuerade från Sudan

Publicerad: 2023-04-24 09:00

Tidigt i morse landade svensk utsänd ambassadpersonal från ambassaden i Khartoum, deras medföljande familjer och ett antal svenskar välbehållna på Djiboutis flygplats, anger UD i ett pressmeddelande. Utrikesministern riktar ett särskilt tack till franska flygvapnet.

Annons

Statsministern kallar de insatser som gjort evakueringen möjlig för heroisk och situationen i Khartoum för fruktansvärd i ett inlägg på Twitter. Utrikesministern riktar ett särskilt tack för hjälpen erbjuden av det franska flygvapnet och sin franska utrikesministerkollega Catherine Colonna.

Riksdagen beslutade den 23 april att medge att regeringen ställer en väpnad styrka med högst 400 personer till förfogande i Sudan. Evakueringsinsatsen, i vilken svensk militär personal och svenska flygplan ingår i enlighet med riksdagsbeslut, fortsätter så länge säkerhetsläget tillåter enligt UD:s pressmeddelande.

I dag kl. 08:30 höll statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson en pressträff med anledning av evakueringsinsatsen i Sudan.

Pressträffen återfinns i sin helhet på regeringens hemsida.

Dela: