Thailand väljer Saab

Publicerad: 2024-08-28 01:05

Thailands flygvapen planerar att uppgradera sin flygflotta genom att ersätta vissa av sina äldre amerikanska F-16-plan med JAS 39 Gripen från Saab. Den thailändska regeringens slutgiltiga beslut om upphandlingen väntas inom kort.

Annons

Thailands flygvapen har beslutat att ersätta delar av sin nuvarande flygflotta, som inkluderar amerikanska F-16-plan som varit i drift sedan 1988, med nya JAS 39 Gripen, rapporterar Ekot.

– Det är naturligtvis oerhört positivt för både Saab och Sverige och visar igen vilken kompetens som finns i Sverige för att ta fram världsledande stridsflygplan, säger Mattias Rådström, presschef på Saab, till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det finns inget kontrakt eller någon beställning på stridsflyg i dagsläget från Thailand och vi ser nu fram emot att fortsätta våra diskussioner med det thailändska flygvapnet och de thailändska myndigheterna, säger han.

Enligt Bangkok Post stod valet mellan två alternativ: Gripen E/F och F-16 Block 70/72. Air Chief Marshal (OF-9) Phanphakdee Phattanakul bekräftade att upphandlingen inledningsvis kommer att omfatta fyra flygplan.

Annons

I juni gjorde uppgifter till Bangkok Post gällande att Royal Thai Air Force (RTAF), övervägde att köpa ytterligare tre JAS 39 Gripen C/D från Saab, vilket Försvarssektorn tidigare skrivit om.

Reuters rapporterar att det thailändska flygvapnet har begärt ett budgettillskott om cirka 560 miljoner dollar för 2025 för att finansiera anskaffningen av de fyra nya stridsflygplanen. Dessa planeras att förvärvas mellan 2025 och 2029 som en del av en större plan att införskaffa totalt tolv nya stridsflyg före 2034.

För närvarande består Thailands Gripen-flotta av elva flygplan, efter att landet köpte tolv stycken 2007. Ett av dessa flygplan förlorades i en krasch under en lokal flyguppvisning 2017.

Dela: