Uppgifter: Thailands flygvapen överväger nya Gripen

Publicerad: 2023-06-22 14:38

Thailands flygvapen, Royal Thai Air Force (RTAF), överväger att köpa ytterligare tre JAS 39 Gripen C/D från Saab, enligt uppgifter till Bangkok Post. Landet har köpt tolv stycken hittills men förlorade ett under en flygförevisning år 2017. Nu ska decennier gamla F-16 och F-5 ersättas, frågan är med vilket flygplan.

Annons

RTAF vill på sikt förvärva stridsflygplanet F-35 från Lockheed Martin, men detta kommer ta uppemot tio år att förverkliga. USA har föreslagit att RTAF ersätter sina decennier gamla F-16 och F-5 med nya moderna F-16 eller F-15, vilket ska vara för dyrt för landet, varför Gripen C/D nu är uppe för diskussion. I oktober tillträder Thailands nya överbefälhavare som, tillsammans med en expertgrupp, ska utvärdera alternativen, enligt en artikel i Bangkok Post den 16 juni.

Linköpingsbaserade morgontidningen Corren, plockade upp nyheten i förrgår den 20 juni. I en kommentar till tidningen, säger Saabs presschef Mattias Rådström att:

- Vi kan inte kommentera uppgifterna från thailändsk media men det är givetvis positivt för Saab om det skulle finnas ett intresse från Thailand att anskaffa ytterligare Gripenplan till den stridsflygsflotta de redan har. Vi är övertygade om att Gripen är den bästa lösningen för det thailändska flygvapnet och vi står givetvis redo att föra samtal om ytterligare leveranser om det skulle bli aktuellt.

Saabs senior communications manager, Christian Angell, publicerade den 16 juni ett inlägg på LinkedIn där han länkade till en artikel från thailändska The Thaiger som berörde samma nyhet. I samma inlägg skrev han att det är "väldigt intressanta signaler från Thailand. Detta fantastiska land behöver det bästa möjliga flygvapnet [...]".


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Länkar:

Dela: