Sverige stärker Gripen-samarbetet med Ungern

Publicerad: 2024-10-18 09:55

Sverige och Ungern har undertecknat en avsiktsförklaring om utökat samarbete på försvarsområdet. Undertecknandet skedde den 16 oktober i Stockholm mellan försvarsminister Pål Jonson (M) och Ungerns försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Annons

– Jag ser fram emot att få ta del av arbetsgruppens konkreta resultat i framtiden, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet.

En gemensam arbetsgrupp kommer att inrättas med representanter från Försvarets materielverk, Saab och Ungerns försvarsministerium för att utforska konkreta samarbetsmöjligheter.

Avsiktsförklaringen syftar till att stärka samarbetet, särskilt kring Gripen-programmet och andra försvarsmaterielsområden. Bakgrunden är att Sveriges och Ungerns avtal som undertecknades den 23 februari 2024 i samband med Nato-förhandlingarna.

– I dag hade vi samtal med den svenska försvarsministern i Stockholm och vi skrev på ett avtal som vi skulle kunna kalla historiskt: vi kommer att arbeta tillsammans för att utveckla Gripens, och i många andra viktiga bilaterala frågor. De svensk-ungerska banden, särskilt sedan Sveriges Nato-anslutning, har höjts till en strategisk nivå, skrev försvarsminister Kristóf Szalay-Bobrovniczky på Facebook enligt den ungerska tidningen Magyar Nemzet.

Dela: