Saabs Arexis väljs till Luftwaffes Eurofighter EK

Publicerad: 2023-12-07 17:17

Nu är det officiellt: Eurofighter EK (Elektronischer Kampf, Telekrig reds. anm.) är på gång, skriver Airbus i ett pressmeddelande den 29 november. Airbus ska utrusta 15 stycken tyska Eurofighters för en telekrigs-roll och Saabs Arexis-system är nu bekräftat att bli en del av systemet.

Annons

I juni meddelade det tyska försvarets inköpsorganisation (BAAINBw) att Saabs Arexis valts som önskvärd sensorlösning för en telekrigsvariant av stridsflygplanet Eurofighter. Saab hade dock inte tecknat något kontrakt eller fått någon order kopplat till beskedet, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om.

Rollen som Luftwaffes telekrigs-stridsflygplan har tidigare fyllts av Tornado Electronic Countermeasures and Reconnaissance, ECR, vilket Saab tidigare implementerat olika system i, men ska alltså successivt bytas ut.

Saab själva, beskrev i juni Arexis som "[...]en modulär telekrigslösning baserad på avancerad hårdvara och mjukvara med sofistikerade AI-algoritmer som ger användaren överlägsen förmåga i komplexa elektromagnetiska miljöer."

– Elektronisk krigföring och spaning är ett viktig NATO-krav: nuvarande konflikter och den nuvarande säkerhetssituationen visar hur viktiga dessa två förmågor är, säger Michael Schöllhorn, vd för Airbus affärsområde Defence and Space i Airbus pressmeddelande.

Annons
Eurofighter EK Airbus Infographic Foto: AirbusEurofighter EK Airbus Infographic Foto: Airbus

Med Saabs sändarpositioneringssystem och Antiradarrobot (AARGM) från Northrop Grumman kommer Eurofighter EK att kunna upptäcka, lokalisera och inaktivera luftvärnsradar. Dessutom har Saab-lösningen störutrustning som förbättrar Eurofighters självskydd, skriver Airbus

Eurofighter EK har även teknologier ombord som utvecklats av små och medelstora företag samt en start-up. Dessa inkluderar en AI-lösning som möjliggör analys av radardata ombord och snabbt bestämmer exakta självskyddsåtgärder, fortsätter Airbus.

Helsing, ett tyskt försvarsstartup som samarbetar med Saab för att leverera systemet, har tidigare fått mycket uppmärksamhet i Sverige. För drygt två år sedan investerade Spotify-grundaren Daniel Ek en miljard kronor i start-up-bolaget och blev en del av styrelsen. I ett pressmeddelande från Helsing den 16 juni säger medgrundaren Gundbert Scherf att det pågående kriget i Ukraina visar att cyberkrigföring spelar en kritisk roll och att AI numera är en grundläggande roll i modernt telekrig.

Dela: