Saabs Arexis har valts till tysk telekrigsvariant av Eurofighter

Publicerad: 2023-06-21 16:52

Det tyska försvarets inköpsorganisation (BAAINBw) har valt Saabs Arexis som önskvärd sensorlösning för en telekrigsvariant av stridsflygplanet Eurofighter. Saab har dock i nuläget inte tecknat något kontrakt eller fått någon order kopplat till detta, skriver bolaget i ett pressmeddelande den 16 juni.

Annons

- Vi välkomnar beskedet och ser nu fram emot nästa steg i processen. Erbjudandet, som bygger på vår sensorlösning Arexis, är ett utmärkt val som möter Tysklands behov av telekrigsförmåga till Eurofighter, säger Anders Sjöberg, chef för Saab i Tyskland.

Pressmeddelandet verkar ha föranletts av att tysk media rapporterat om detta tidigare samma vecka. Journalisten Matthias Gebauer vid Der Spiegel twittrade den 13 juni att tyska försvarsministeriet valt Saab tillsammans med Helsing för telekrigsvarianten. Detta plockade sedan tyska Behörden Spiegel, som bevakar tysk offentlig sektor, upp och skrev en artikel samma dag som refererade till twittertråden.

Bolaget själva beskriver Arexis som "[...]en modulär telekrigslösning baserad på avancerad hårdvara och mjukvara med sofistikerade AI-algoritmer som ger användaren överlägsen förmåga i komplexa elektromagnetiska miljöer." Detta vill man använda bland annat för att kunna störa ut eller nedkämpa fientligt luftvärn (SEAD/DEAD).

Förra året beslutade Tyskland att välja F-35 som sitt primära stridsflygplan. Femton av det tyska flygvapnets Eurofighter-plan ska uppgraderas för att kunna utföra telekrigsuppdrag. Den rollen har tidigare uppfyllts av Tornado Electronic Countermeasures and Reconnaissance, ECR, vilket Saab tidigare implementerat olika system i, men ska alltså successivt bytas ut.

Annons

AI-försvarsföretaget Helsing som, tillsammans med Saab, ska leverera systemet har gjort stora rubriker i Sverige. För drygt två år sedan gick Spotify-grundaren Daniel Ek in med en miljard kronor i start up-bolaget och tog plats i styrelsen. Enligt bolagets egna pressmeddelande, med anledning av Eurofighter-nyheten, säger medgrundaren Gundbert Scherf att kriget i Ukraina visar att telekrig spelar en kritisk roll i krigföring mot jämförbara motståndare och att AI numera är en grundläggande roll i modernt telekrig.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: