Saab väljer Babcock för design av Luleå-klassen

Publicerad: 2024-05-16 12:38

Babcock har valts av Saab för att stödja i designen för utvecklingen av Sveriges nya ytstridsfartyg i Luleå-klassen. Saab blev uppdragen av FMV att designa fyra nya fartyg för marinen. Babcock kommer initialt att tillhandahålla ingenjörsstöd för att stödja Saab i att slutföra den inledande designfasen, skriver Babcock och Saab i pressmeddelanden.

Annons

Under ett besök på Babcocks anläggning i Rosyth i Skottland möttes höga representanter från Svenska marinen, Storbritanniens Royal Navy, FMV, Saab och Babcock för att markera början på det nya samarbetet.

– Vi är stolta över att ta oss an uppdraget att starta grunddesignen av den nya Luleå-klassen för Sverige och glada över att samarbeta med Babcock i detta projekt. Detta är ett viktigt samarbete mellan svenska och brittiska fartygsbyggare, och jag ser fram emot ett nära samarbete för att stärka Sveriges förmågor till havs, säger Mats Wicksell, Senior Vice President och chef för Saab Kockums.

Grafik Luleå-klass Foto: Saab ABGrafik Luleå-klass Foto: Saab AB

Under försvarsmässan DSEI i september 2023, undertecknade bolagen ett strategiska samarbetsavtal rörande att se över möjligheten att utveckla en design till en ny cirka 100 meter lång korvett, vilket FSN tidigare skrivit om.

Babcock och Saab kommer också att arbeta nära tillsammans för att identifiera potentiella exportmarknader för designen av Luleå-klassen, skriver bolagen.

Annons

2019 emottog Babcock en beställning om fem stycken fregatter kallad Type 31 av Royal Navy. Type 31 baseras på exportvarianten Arrowhead 140, som bland annat Indonesien och Polen valt för att ersätta sina fregatter.

– Detta är ett mycket viktigt program för Sveriges flotta, Saab och Babcock. Våra gemensamma förmågor i Karlskrona och Rosyth kommer att säkerställa att vi levererar en ledande design för Luleå, säger David Lockwood, VD för Babcock.

Micael Johansson, VD och koncernchef för Saab och David Lockwood, VD för Babcock, vid försvarsmässan DSEI september 2023. Foto: Saab ABMicael Johansson, VD och koncernchef för Saab och David Lockwood, VD för Babcock, vid försvarsmässan DSEI september 2023. Foto: Saab AB

Dela: