Saab startar radarproduktion i Storbritannien

Publicerad: 2023-09-08 12:54

Saab har öppnat en ny anläggning för radarproduktion i Storbritannien. Anläggningen ligger i Fareham, England, och på sikt är planen att 100-150 anställda ska arbeta där. Den nya anläggningen kommer producera Saabs nya konfiguration av radarsystemet Giraffe 1X, som kallas Deployment Set, och produktionen är redan igång, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

2007 förvärvade Saab Seaeye Holdings Ltd i Fareham för att öka sin produktportfölj inom undervattensrobotik. 2011 konsoliderade Saab delar av sin svenska produktion och utveckling av undervattensdrönare och flyttade över verksamheten till Fareham. Sverige har tidigare bland annat beställt tio stycken stycken Seaeye Falcon. 

Verksamheten vid den nya anläggningen kommer att fokusera på produktion och integration av Saabs nya konfiguration av radarsystemet Giraffe 1X, som kallas Deployment Set. Det innebär att Saab ökar produktionskapaciteten för radarn. Tillverkningen av de första enheterna är redan igång, skriver bolaget.

Saabs anläggning i Fareham Foto: Saab ABSaabs anläggning i Fareham Foto: Saab AB

Giraffe 1X Deployment Set lanserades tidigare i veckan inför den stora försvarsmässan DSEI i London, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om. Den nya konfigurationen skiljer sig mot tidigare genom att den bland annat ska vara enkel att transportera och snabb att gruppera. Bolaget skriver att den ska ha en sökvolym om 75 kilometer.

Den brittiska försvarsmakten nyttjar redan i dag Saabs radarsystem Giraffe 1X, luftvärnsradarn Giraffe AMB och artillerilokaliseringssystemet Arthur. På sikt kommer verksamheten även att utökas för att bedriva underhåll och service av den brittiska försvarsmaktens befintliga radarsystem, skriver företaget.

Annons

- Att öppna vår nya produktionsanläggning i Fareham är det senaste steget i Saabs tillväxt i Storbritannien. Vi skapar inte bara arbetstillfällen utan bidrar också till en ny inhemsk förmåga för den brittiska försvarsindustrin, säger Dean Rosenfield, chef för Saab UK, i pressmeddelandet.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Annons

Dela: