Saab emottar miljardorder på Carl-Gustaf från hemlig kund

Publicerad: 2023-11-22 12:19

Saab har tagit emot en order på det rekylfri granatgeväret Carl-Gustaf. Ordervärdet är cirka 1,3 miljarder kronor och leveranser är planerade till de två nästkommande åren, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Saab har haft flera betydande ordrar på granatgeväret och tillhörande ammunition på sistone. I oktober, fick bolaget en beställning av Japan, som nyttjat granatgeväret sedan 1979, om 300 ytterligare granatgevär. Månaden dessförinnan gjorde USA en miljardbeställning som bland annat berörde ammunition till just Carl-Gustaf.

- Detta är ytterligare ett kvitto på att Carl-Gustaf är förstahandsvalet för försvarsmakter i många delar av världen. Det är ett system som soldaterna litar på ute på slagfältet, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i pressmeddelandet. 

Saab skriver att de inte kommer offentliggöra någon ytterligare information om beställningen eller om kunden. De gör det med hänvisning till "branschens karaktär och omständigheter som rör kunden".

Förra veckan tillkännagav Saab att de emottagit en order värd cirka 4,3 miljarder kronor, från "ett icke namngivet land i västvärlden". Förklaringen som gavs till att undanhålla informationen då var också "branschens karaktär och omständigheter som rör kunden", därutöver nationella säkerhetsintressen också som skäl.

Dela: