Polen: förhandlingar att köpa spanings- och ledningsflygplan av Sverige

Publicerad: 2023-05-23 20:23

Igår var Sveriges försvarsminister Pål Jonson i Warszawa, Polen, för ett möte med övriga försvarsministrar ur Norra gruppen, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om. Under samma dag skrev den polska ambassaden på twitter att Polen och Sverige är i långt framskridna förhandlingar att köpa spanings- och ledningsflygplan.

Annons

Tweeten ifråga citerar Polens försvarsminister tillika vice premiärminister, där han säger att länderna är i långt framskridna och detaljerade förhandlingar att anskaffa spanings- och ledningsflygplan från Sverige. Han fortsätter med att säga att han tror att förhandlingarna är i hamn inom kort.

Citat: I wanted to say publicly for the first time that we are well advanced in terms of acquiring early warning aircraft from Sweden. Detailed negotiations are already underway. I believe it will be successfully completed within a short time.

Det specificeras inte vilket flygplan som avses, men det som kan antas ligga närmast till hands är Saabs nya AEW&C-flygplan GlobalEye. AEW&C är en förkortning för "Airborne Early Warning and Control". Försvarets materielverk tecknade avtal med Saab att köpa två stycken av de planen i somras samt en option för att beställa ytterligare två stycken flygplan i framtiden. Saab skriver på sin hemsida att GlobalEye består av en radar med en räckvidd på mer än 550 kilometer, ett antal avancerade sensorer och ett ledningssystem. Detta ger spanings- och ledningsförmåga i luften samt över hav och mark som kan skicka information till olika enheter.

I februari meddelade Saab att de skickat in ett svar på en Request for Information* (RFI) till Natos inköpsorganisation, gällande den nya generationens spanings- och ledningsförmåga. Carl-Johan Bergholm, chef för Saabs affärsområde Surveillance, sa i pressmeddelandet från Saab att GlobalEye är utvecklade för att möta Natos behov och krav. 

Polen har gjort många stora upphandlingar på försvarsområdet sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina förra året. I november skrev Saab under ett kontrakt med den polska upphandlingsmyndigheten att leverera två signalspaningsfartyg med leverans 2027. Byggandet av det första skrovet påbörjades vid ett polskt varv förra månaden.

Dela: