Ökad samverkan mellan försvarssektorn och svenska lärosäten

Publicerad: 2023-09-15 15:48

Svensk försvarsindustri går på högvarv efter omfattande beställningar från Sverige och utlandet. Redan innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina hade branschen behov av ny kompetens inför framtida pensionsavgångar - utmaningar som bara har växt sedan dess. Efterfrågan är stor i allt från arbetare på produktionslinan till doktorander i AI och sektorn gör olika satsningar mot högskolor och särskilda utbildningar. 

Annons

I Örnsköldsvik, har BAE Systems Hägglunds jobbat både med kommunen och skolorna. I en intervju med Tidningen Näringslivet säger Hägglunds HR-direktör, Jonas Wikman, att de är involverade från ung ålder och erbjuder flera kontaktytor: 

“Vi är höggradigt inblandade redan från lågstadiet, där det handlar om att väcka ett teknikintresse hos barnen och jobbar med stipendier på utvalda gymnasieutbildningar. Utöver detta erbjuder vi naturligtvis sommarjobb, lärlingsplatser, praoplatser och liknande. I högre åldrar samarbetar vi med universiteten när det handlar om examensarbeten och andra samarbetsprojekt.” 

I maj tecknade Saab ett samarbetsavtal för strategiskt partnerskap med Örebro universitet, vilket FSN tidigare rapporterat om. Avtalet visar att det finns en efterfrågan på såväl arbetskraft som forskning. Enligt universitetet, berör samverkansavtalet både forskning och innovation samt utbildning, däribland studentrekrytering. 

- Den kompetensen som finns på universitetet inom AI, robotik och 3D-printing blir en viktig del av samarbetet. Men vi behöver kompetensutveckla oss inom en rad områden och mycket av det nya föds inom universitet och kommer komma till industrin också. Förhoppningsvis kan vi också rekrytera en del studenter på vägen. Jag ser jättemycket fram emot det här, säger Görgen Johansson, chef för Saab Dynamics i universitetets pressmeddelande. 

Annons

Den svenska försvarsindustrin har även flyttat fram sina positioner vid utländska lärosäten.  

2015 ingick BAE Systems Bofors ett samarbetsavtal med Warwick University i Storbritannien och National Defense University i Malaysia för att sponsra en masterutbildning i cybersäkerhet, i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Enligt Bofors, innebär avtalet att bolaget uppfyller offsetkraven vid försäljning av marinpjäser till landet.  

Förra veckan fanns Bofors säljledare Nils-Ove Gustafsson, projektledare Ulf Glöckner och kommunikationsdirektör Henrik Hedberg på plats i Kuala Lumpur för att dela ut diplom och uppmärksamma de nyexaminerade studenterna, berättar bolaget. 

– Malaysia är en stor marknad för oss på marinsidan. Tack vare ett jättebra samarbete med Warwick University och UPNM har vi lyckats genomföra en, för oss, alldeles unik variant av offset, säger Nils-Ove Gustafsson till Försvarssektorn Nyheter. 

Annons

Även Sverige investerar i utbildning i cyberförmåga. 

Den 6 september meddelade regeringen att de satsar på ett svenskt cybercampus vid KTH för att stärka både kompetensförsörjning och forskning inom cybersäkerhet. Enligt pressmeddelandet, ska Cybercampus Sverige ska bli ett nationellt samarbete mellan flera universitet, forskningsinstitut, myndigheter och företag över hela Sverige.

– Regeringen ser fram emot värdefulla bidrag från Cybercampus Sverige för att stärka samhällets förmåga att hantera cyberhoten, säger utbildningsminister Mats Persson, i meddelandet. 

Dock är det inte bara teknikutbildningar som är av intresse för försvarssektorn. Nyligen kom även Handelshögskolan i Stockholm ut med två nyheter. 

Annons

Den 29 augusti meddelade Handels att Saab gått med i deras partnerskapsprogram, SSE Corporate Partnership Program. Listan med företagspartners är drygt 100 namn lång och inkluderar Sveriges största företag.  

– Det är med stor glädje vi ger Saab ett varmt välkomnande som en högt värderad företagspartner till Handelshögskolan. Saabs framstående position inom Sveriges innovationsekosystem är högst förenligt med Handelshögskolans pågående strävan att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Lars Strannegård, professor och rektor på Handels i ett pressmeddelande från skolan, med anledning av nyheten. 

Dagen därpå, meddelade skolan att de värvat en tungviktare från försvarssektorn: förre Arméchefen generalmajor (Ret.) Karl Engelbrektson blir senior rådgivare vid Handelshögskolans forskningshub House of Governance and Public Policy (GaPP), enligt pressmeddelande från Handelshögskolan den 30 augusti. 

– Handelshögskolan i Stockholm är den ledande handelshögskolan i Norden och har varit det i över 20 år. Jag ser fram emot att bidra till att bygga relationer med försvarssektorn, både nationellt och internationellt. Förutom världsledande forskning tror jag också att Handelshögskolans Executive MBA-program med försvarsinriktning kan bidra till att fostra nästa generations ledare inom den svenska säkerhets- och resilienssektorn, säger Karl Engelbrektson i pressmeddelandet. 

Annons

Vill din organisation synas med en nyhet eller annons? 

Klicka här för mer information - Kontakta oss! 

Följ gärna oss på Facebook, LinkedIn, och X (tidigare Twitter) 

Dela: