Nato firade 75 år

Publicerad: 2024-04-06 13:41

Nato firade den 4 april 75 år sedan försvarsalliansens grundande, år 1949. Firandet sammanföll med ett möte mellan medlemsländernas utrikesministrar i Bryssel, vilken är det första mötet som Sverige deltar i som medlem.

Annons

I Natos högkvarter i Bryssel firades det bland annat med musik, framfört av det belgiska flygvapnets orkester samt Nederländernas flottas orkester.

– Nato är större, starkare och mer enade än någonsin tidigare, sa generalsekreterare Jens Stoltenberg under firandet på högkvarteret i Bryssel.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Storbritanniens utrikesminister James Cameron över det ursprungliga Nordatlantiska fördraget som tecknades den 4 april 1949.Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Storbritanniens utrikesminister James Cameron över det ursprungliga Nordatlantiska fördraget som tecknades den 4 april 1949.

I samband med firandet visades det ursprungliga Nordatlantiska fördraget, som tecknades den 4 april 1949.

– Aldrig har ett enskilt dokument, med så få ord, betytt så mycket för så många. Så mycket säkerhet, välstånd och fred, sa Jens Stoltenberg.

Annons

Natos utrikesministrar, tillsammans med EU:s högsta representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell, hade även möten med Natos partners i Stilla havs-regionen, Australien, Japan, Sydkorea och Nya Zeeland, för att diskutera gemensamma intressen inom säkerhet och värderingar.

Därutöver träffade de även Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba för samtal i Nato-Ukraina-rådet (NATO Ukraine Council), för att diskutera det långsiktiga stödet till Ukraina.

– Det är mycket glädjande att för första gången kunna delta i Natos utrikesministermöte som fullvärdig medlem. Som allierad är vi nu del av Natos beslutsfattande om politik och vägval i frågor som är av avgörande betydelse för Sverige. Jag ser fram emot diskussioner i viktiga frågor med mina kollegor, sa utrikesminister Tobias Billström i ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet.

I samband med mötet skrev Tobias Billström en gemensam gästkrönika tillsammans med Storbritanniens utrikesminister David Cameron i tidskriften Foreign Policy.

Annons

I texten skriver de bland annat att "[v]i måste rusta Nato för en långvarig konfrontation med Ryssland".

Under samma dag avtäcktes även den svenska och finska flaggan i Nato-korridoren på Pentagon.

Deputy Assistant Secretary of Defense for European and NATO Policy, Lisa Sawyer och biträdande chef för den svenska beskickningen i USA, Jonas Wendel avtäcker den svenska flaggan I 'Nato-korridoren' på Pentagon Foto: US Air Force Staff Sgt. John Wright / DoDDeputy Assistant Secretary of Defense for European and NATO Policy, Lisa Sawyer och biträdande chef för den svenska beskickningen i USA, Jonas Wendel avtäcker den svenska flaggan I 'Nato-korridoren' på Pentagon Foto: US Air Force Staff Sgt. John Wright / DoD

– Kärnan i alliansen är ett heligt löfte - ett som vi bekräftar idag - att ett angrepp mot en är ett angrepp mot alla, sade Lisa C. Sawyer, vice biträdande sekreterare för europeisk och NATO-policy under en ceremoni för att avtäcka flaggorna, enligt ett pressmeddelande från Pentagon.

– Till Sveriges och Finlands nationer: ni har nu ett åtagande från USA och 30 andra allierade att komma till ert försvar om ni behöver det, och vi vet att vi har er, sade hon.

Annons

Jonas Wendel, biträdande chef för den svenska beskickningen i USA, sa att Sveriges medlemskap, tillsammans med Finlands, kommer att skapa en mer förutsägbar geopolitisk utblick och bidra till fred och stabilitet i hela Europa.

Dela: