Matilda Karlsson ny Sales Director på MilDef

Publicerad: 2023-05-22 09:21

Matilda Karlsson, har nyligen blivit utsedd till Sales Director vid MilDef, ett av Sveriges snabbast växande försvarsföretag. Matildas fascination för försvarssektorn väcktes under hennes studier vid Linnéuniversitetet, där hon tog en delkurs i säkerhetspolitik. Intresset ledde henne vidare till en praktikplats i Bryssel, där hon fick insikter om kopplingen mellan politik, näringsliv och militär verksamhet. Med studier i krigsvetenskap från Försvarshögskolan och tre år på branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, ska hon nu anta en ny utmaning på MilDef. Försvarssektorn Nyheter träffar henne för en intervju om den nya tjänsten och hennes spaningar om 2023. 

Annons

FSN: Varför blev det just MilDef som du sökte till?  
MK: Just nu är MilDef i en väldigt expansiv fas och löser angelägna problem åt sina kunder. Jag tycker det ska bli väldigt intressant att få jobba ute i näringslivet. Det finns viss överlappning mellan det jag gjorde på SOFF och det jag ska göra på MilDef, men överlag är det väldigt mycket nytt. 

FSN: Vad är dina personliga mål för resten av året på MilDef?  
MK: Under 2023 kommer jag fokusera på att komma in i rollen och lära känna bolaget utan och innan. Jag är ödmjuk i att jag är ny på jobbet men kommer vara så givmild som möjligt med att dela med mig av mina erfarenheter och lärdomar från SOFF och Bryssel. Därutöver vill jag knyta så många nyttiga kontakter som möjligt för MilDef. 

FSN: Om vi breddar perspektiven lite, vad tycker du försvarsindustrin brett borde göra mer av i deras kontakter med myndigheter?  
MK: Vi i industrin har blivit mycket bättre överlag på att visa upp oss och våga ta plats, men med det sagt måste vi fortsätta den resan. Vi måste bli ännu tydligare i vår kommunikation mot myndigheter och vi måste ha fler och djupare dialoger. 

FSN: Och motsatt då, hur borde försvarsmyndigheterna bli bättre i relation till industrin?  
MK: Än en gång slår jag ett slag för att alla måste bli tydligare. Myndigheterna bör tydliggöra sina behov och vara tydligare i sina upphandlingar. Det är viktigt att myndigheterna förstår att företagen har begränsade resurser och att de kommer att välja de bästa upphandlingarna för dem. 

FSN: Vilka trender ser du i industrin och sektorn i närtid?  
MK: Framförallt är det ett mycket större fokus på att bygga upp egna lager av förbrukningsvaror och annan materiel. Den oerhörda efterfrågan på ammunition i Ukraina har väl inte undgått någon. Därutöver är det mycket samtal på politisk nivå att bygga upp en överkapacitet i produktionen, både inhemsk men även på europeisk nivå. Det verkar finnas mer acceptans och förståelse från politiken att omfattningen och tidslängden av beställningar måste få vara större, om företagen ska kunna växla om och öka upp sina produktionslinjer. Det finns även en samstämmighet att alla måste hjälpa till på sitt håll i att korta ledtiderna. Jag tror också att sedan Rysslands förnyade invasion så har politiker överlag blivit mer ödmjuka över hur långa ledtiderna är i industrin. 

FSN: Sista frågan då, om en student på gymnasiet eller högskolan skulle komma fram till dig och berätta att den vill ta anställning någonstans i försvarssektorn efter sina studier, vad skulle du ge för tips?  
MK: Ta för dig! Var tydlig med vad du vill. Hör av dig till personer som du tycker verkar intressanta. Tillåt dig vara nyfiken och våga vara personlig och informell när du hör av dig till de personer som du tycker verkar vara spännande. Skaffa LinkedIn och gör dig tillgänglig, gå på event, gå med i frivilligorganisationer också! Således blir det också ett medskick till de som redan är etablerade också: var tillgänglig för frågor och tacka ja om en student vill ta en fika och ställa frågor. 

Dela: