Lockheed Martin går i hop med MilDef

Publicerad: 2024-02-06 16:22

MilDef har undertecknat ett samförståndsavtal (MoU) med det amerikanska försvarsföretaget Lockheed Martin för att stärka flyg- och rymdsamarbetet genom Lockheed Martins C-130J-30 Super Hercules taktiska flygplan för det svenska flygvapnet, skriver MilDef i ett pressmeddelande.

Annons

I april 2023 skrev Saab och den brasilianska flygtillverkaren Embraer under en avsiktsförklaring i Rio de Janeiro att Saab ska understödja Embraer i att marknadsföra sitt nya transportflygplan KC-390 Millennium mot svenska flygvapnet. Embraer kommer i sin tur hjälpa Saab att sälja fler Jas 39 Gripen till såväl det brasilianska flygvapnet som till nya potentiella kunder i Sydamerika.

Försvarsmakten har i dag sex stycken Tp 84, internationellt kallad C-130H Hercules, och samtliga är stationerade vid F 7 i Såtenäs. Flygplanen används löpande för att understödja Försvarsmaktens dagliga verksamhet men även vid specialoperationer som exempelvis evakueringarna från Kabul och Sudan.

I september höll försvarsminister Pål Jonson (M) och Tidöpartiernas försvarspolitiska talespersoner en pressträff för att presentera budgetnyheter på försvarsområdet inför att regeringen skulle lämna över budgetpropositionen till riksdagen. Mikael Oscarsson (KD) berättade då att frågan om Tp 84 är något som går "i närtid att få en lösning till stånd".

Den 20 september lämnade regeringen över budgetpropositionen för 2024 till riksdagen.

Annons

I utgiftsområde 6, Försvar och samhällets krisberedskap, står det att "Tp 84 [...] är ålderstigen och har bristande tillgänglighet. För att upprätthålla förmågan till taktiska flygtransporter behöver flygsystemet omsättas." Texten fortsätter att beskriva hur viktig transportflygförmågan är varför en anskaffning behöver ske "skyndsamt".

– Att samordna vår expertis med MilDef stärker Lockheed Martin när vi utökar våra relationer med svensk industri för att skapa arbetstillfällen och ekonomiska fördelar, samtidigt som vi stöder Sveriges luftmaktsuppdrag genom vårt C-130J-30 Super Hercules-erbjudande, säger Tony Frese, vice president of Business Development för Air Mobility & Maritime Missions på Lockheed Martin i MilDefs pressmeddelande.

Sverige är den första europeiska operatören av C-130 Hercules som alltså tillverkas av Lockheed Martin. Så väl Norge som Danmark har redan valt C-130J, utöver 20 andra länder.

MilDef skriver att de två organisationerna att identifiera samarbetsmöjligheter där MilDefs lösningar och expertis kan integreras i Lockheed Martins globala ekosystem för flyg- och försvarsindustrin genom partnerskapet. Dagens Industri rapporterar att aktien stiger 4,1 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

Annons

– Detta partnerskap understryker vikten av industriellt samarbete för att erbjuda slutkunden den bästa möjliga lösningen. Vi är verkligen hedrade över att ha blivit utvalda av Lockheed Martin som deras lokala partner för detta viktiga program och ser fram emot att arbeta tillsammans, säger Daniel Ljunggren, VD och Koncernchef MilDef Group i pressmeddelandet.

Dela: