Hägglunds bandvagnar skickas till Ukraina

Publicerad: 2024-04-17 10:06

Det belgiska försvarsföretaget John Cockerill ska renovera och modifiera (REMO) bandvagnar från BAE Hägglunds till ambulanser för Ukraina. Projektet möjliggörs av Belgiens militära stödpaket, skriver L'Echo.

Annons

Det militära stödpaketen till Ukraina innebar inköp av transportfordon för att omvandla dem till ambulanser, varav "dussintals" ska vara BAE Systems Hägglunds Bandvagn 206. Samma företag har tidigare byggt om det amerikanska trupptransportfordonet M113, inom ramen för ett trilateralt initiativ från Benelux-länderna.

– Bv-206 väckte uppmärksamhet hos ukrainarna och belgarna, eftersom det är ett fordon som redan används i Ukraina och känt för sin mycket höga rörlighet i komplicerad och ojämn terräng. Det är därför fullt kompatibelt med uppdraget att evakuera sårade, säger en talesperson från John Cockerill Defense till L'Echo.

Äldre bandvagnar från Hägglunds fortsätter att fylla en funktion i försvarssammanhang. I december ingick svenska FMV avtal med konsortiet Nordic Terrain Solutions (NTS) för renovering och modifiering (REMO) av befintliga Bandvagn 206 och 208 inom Försvarsmakten.

Det avtalet innebar livstidsförlängning genom utbyte av motor och växellåda för 800 bandvagnar, med möjlighet till ytterligare upp till 250 enheter, utöver omfattar införandet även verktyg och reservdelar, utbildning av förare och tekniker samt uppdatering av befintlig dokumentation.

Dela: