REMO av minst 800 bandvagnar

Publicerad: 2023-12-19 12:19

Försvarets Materielverk har ingått avtal med Nordic Terrain Solutions (NTS) för renovering och modifiering (REMO) av befintliga Bandvagn 206 och 208 inom Försvarsmakten, skriver FMV i ett pressmeddelande den 18 december.

Annons

– Det är med stor entusiasm som vi tar oss an detta uppdrag och vi ser fram emot att få vara en del i att Bv 206 och Bv 208 fortsätter att vara hörnstenen i Försvarsmaktens militära mobilitet i många år framöver, säger Johan Lantz, vd på Nordic Terrain Solutions och även Svekons VD.

Främre raden: Johan Lantz, Pontus Nordberg, Anders Strömberg. Bakre raden: Albin Karlsson, Helena Nyberg, Ulrika Rehnström, Anders Mattsson, Hans Fridén, Per Robertini. Fotograf: Johan BorgFrämre raden: Johan Lantz, Pontus Nordberg, Anders Strömberg. Bakre raden: Albin Karlsson, Helena Nyberg, Ulrika Rehnström, Anders Mattsson, Hans Fridén, Per Robertini. Fotograf: Johan Borg

Nordic Terrain Solutions AB ägs gemensamt av bolagen Svekon, Granit Teknikbyrå, Huddig, Staffare och Swedish Power Improvement (SPI).

– Remo-projektet på bandvagnarna är något Försvarsmakten är i stort behov av och som är efterlängtat sedan länge. Det är känns bra att göra skillnad och bidra till att stärka Sveriges försvarsförmåga, säger Albin Karlsson, systemingenjör FMV i myndighetens pressmeddelande.

Kontraktet innebär livstidsförlängning genom utbyte av motor och växellåda för 800 bandvagnar, med möjlighet till ytterligare upp till 250 enheter. Därutöver omfattar införandet även verktyg och reservdelar, utbildning av förare och tekniker samt uppdatering av befintlig dokumentation, skriver Svekon.

Annons

– Vi är väldigt stolta och nöjda över att Svekon är en viktig del i att Bv206 och Bv208 uppgraderas och på så sätt levererar utökad förmåga till Försvarsmakten. Avtalet markerar också ett viktigt steg i vår tillväxt och utveckling, säger Martin Frisk, vice vd på Svekon i bolagets pressmeddelande.

Svekon skriver att NTS projektteam består av experter från respektive bolag som samarbetar för att säkerställa en leverans som uppfyller kundens krav. Inom företagsgruppen finns alla de kompetenser och förmågor som krävs för att genomföra ett åtagande av detta slag.

– Vi ser fram emot nästa fas i projektet och att tillsammans med NTS genomföra uppdraget så effektivt och smidigt som möjligt för Försvarsmakten, säger Helena Nyberg, projektledare FMV.

Projektet strävar efter att förlänga fordonens livslängd med 15 år samtidigt som hela bandvagnssystemet konverteras till dieselbränsle. Kontraktets värde uppgår till cirka 820 miljoner kronor.

Annons

Johan Borg, vd på Granit Teknikbyrå, skriver att det är en "[f]antastisk ära att tillsammans med våra partners få möjligheten att livstidsförlänga Bandvagn 206 och 208!", på Linkedin.

Dela: