Försvarssektorns finbesök: ”högteknologi i världens allra framkant”

Publicerad: 2023-04-21 15:41

I veckan har USA:s försvarsminister åkt med Visbykorvett och fått se våldsam landstigning på skärgårdsö. Statsminister Ulf Kristersson besökte SAAB Kockums varv och EU-kommissionären Thiery Breton fick klämma på en NLAW - läs mer om veckans besök i svensk försvarssektor!

Annons
Statsministern besöker marinbasen i Karlskoga

Statsminister Ulf Kristersson besökte Saab Kockums-varvet för att titta på tillverkningen av de två nya ubåtarna av modell A26 och även marinbasen i Karlskrona. Under en senare pressträff på HMS Carlskronas helikopterdäck beskrev han den nya ubåtsklassen som ”högteknologi i världens allra framkant” och tillade att ”man blir stolt som statsminister” enligt ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Amerikanska försvarsministern på besök

Under den amerikanska försvarsministerns besök i Stockholm färdades han och försvarsminister Pål Jonsson med HMS Härnösand från örlogsbasen i Muskö till Berga. Där visades bland annat en ubåt av Gotlandsklass och en landstigning på skärgårdsö med stridsbåt 90 upp.

- Att den amerikanska försvarsministern väljer att besöka Försvarsmakten och marinen under sin tid i Sverige visar på betydelsen av marina förmågor i det omvärldsläge vi står i just nu. Jag och Överbefälhavaren är oerhört stolta över att det vi visat upp idag, vår personal och de förmågor vi har, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.

JAS 39 Gripen och Helikopter 16, Black Hawk genomförde även överflygningar. 

Annons
Delegation från det brittiska försvarsministeriet till BAE Systems Bofors

BAE Systems Bofors skriver på sin Linkedin att de mottog en delegation från det brittiska försvarsministeriet under ledning av Chris Bushel, generaldirektör vid Defence Equipment & Support, som besökte produktionsanläggningen och där artillerisystemet Archer visades upp.4.

Finansmarknadsministern besöker Fortifikationsverket och FOI

Regeringskansliet meddelar via sin presstjänst att finansmarknadsminister Niklas Wykman reste till Umeå för att besöka Fortifikationsverket och Totalförsvarets forskningsinstitut. Wykman fick en introduktion och rundvandring på FOI och mötte även överdirektör Lena Nyberg. Därefter fortsatte besöket till Umeå garnison för träff med företrädare från Fortifikationsverket och Försvarsmakten.

Ministern för civilt försvar besökte Ymer och Kustbevakningen i Luleå

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, besökte Sjöfartsverkets isbrytare Ymer och Kustbevakningens kuststation i Luleå. Under mellantiden besökte han också Sunderby sjukhus, där sjukhusets läkare visade honom sjukhusets olika funktioner med fokus på beredskapen inom vården vid masskadeutfall, kris och krig.

Försvarsministerns statssekreterare tog emot EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden

Försvarsministerns statssekreterare Peter Sandwall tog emot EU-kommissionären med ansvar för den inre marknaden, Thierry Breton, som åkte till Karlskoga för att möta svensk försvarsindustri. Besöket inkluderade bland annat anläggningar hos BAE-Bofors, Eurencos, Nammos och SAAB. ” Sweden has a rich industrial legacy, particularly in defense equipment and ammunition”, säger Thierry Breton i en film han lagt upp på Twitter och fortsätter ”Sweden has a key role to play in the eu production of ammunition”.

Annons

Timo Pesonen, generaldirektör vid EU-kommissionens Generaldirektorat för försvarsindustri och rymdfrågor som leder kommissionens arbete med frågor gällande bland annat att upprätthålla konkurrenskraften inom EU:s försvarsindustri, var också med på besöket. Vidare deltog Jan Pie, generalsekreterare vid ASD, Europas branschorganisation för försvarsindustri, samt Niklas Alm och Matilda Karlsson från dess svenska dito Säkerhets- och Försvarsföretagen, SOFF.

Under besöket på SAAB:s anläggning fick EU-kommisionären se pansarvärnsroboten robot 57 och pansarskottet m/86 internationellt kallade NLAW respektive AT4, enligt bilder upplagda på SAAB:s Linkedin. BAE Systems Bofors meddelade via Linkedin att VD Lena Gillström mottog delegationen för att presentera företaget och produktionen. Vid besöket av Eurenco träffade de företagets svenska team och fick lära sig mer om bolagets tillverkningsprocess.

Dela: