Försvarssektorn i veckan

Publicerad: 2024-09-23 13:18

Försvarssektorn Nyheter levererar veckans sammanfattning av det senaste från försvarssektorn! Vecka 38 erbjöd bland annat budgetsatsningar på det militära och civila försvaret, 200 miljoner till stärkt cybersäkerhet och Carl-Johan Edström blir ny chef för försvarsstaben.

Annons

OSSE besökte F 17 och P 7

En delegation från OSSE har genomfört ett besök i Sverige där de besökte Blekinge flygflottilj F 17 i Ronneby och Södra skånska regementet P 7 i Revingehed. Under besöket fick de träffa personal och ta del av vardagen på förbanden.
Läs mer!

FOI ska bistå ISP vid granskning av investeringar

Regeringen planerar att stärka granskningen av utländska direktinvesteringar i skyddsvärd verksamhet genom att involvera Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i processen. Målet är att skydda Sveriges kritiska infrastruktur och hantera risker kopplade till utländska ägarintressen.
Läs mer!

Eltel i ramavtal med Försvarsmakten

Eltel har tecknat ett ramavtal med Försvarsmakten för leverans av master och torn samt tillhörande komponenter. Avtalet, som sträcker sig över två år med möjlighet till förlängning i ytterligare fem år, har ett totalt värde på upp till 400 miljoner kronor.
Läs mer!

Saab levererar femte GlobalEye till UAE

Saab har levererat det sista av fem spanings- och ledningsflygplanet GlobalEye till Förenade Arabemiraten, en process som påbörjades 2020.
Läs mer!

Annons

MilDef vinner dansk order på IT-utrustning

MilDef har vunnit en order från danska försvarets inköps- och logistikorganisation DALO på IT-hårdvara för ett nytt artillerisystem. Ordern omfattar leveranser av stryktåliga datorer, switchar och annan IT-utrustning under 2024-2025, med ett totalt värde på 27,5 miljoner kronor.
Läs mer!

Saab levererat artillerilokaliseringsradar till UK

Saab har levererat fem enheter av den nya generationen artillerilokaliseringsradarn Arthur, kallad TAIPAN, till den brittiska armén. Systemen ska stärka arméns förmåga att lokalisera och bekämpa artilleri med hög precision.
Läs mer!

Regeringen presenterar budgetsatsningar på försvaret

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade under en pressträff budgetpropositionen för 2025, med satsningar som ska stärka det militära försvaret. På pressträffen deltog försvarsminister Pål Jonson (M), Oscar Sjöstedt (SD), Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L).
Läs mer!

FOI utreder förbättrad radiokommunikation

Forskare vid FOI undersöker nu hur en mer flexibel användning av frekvenser kan förbättra Försvarsmaktens radiokommunikation. För att möta det ökade kommunikationsbehovet och begränsade spektrumtillgången kan nya lösningar bidra till att maximera nyttan av tilldelade frekvenser.
Läs mer!

Annons

196 miljoner till stärkt cybersäkerhet

Regeringen föreslår en omfattande satsning på cybersäkerhet i budgetpropositionen för 2025, med målet att stärka Sveriges motståndskraft mot ökande cyberhot. Totalt avsätts 196 miljoner kronor för att förbättra informations- och cybersäkerheten på nationell nivå.
Läs mer!

NCC bygger nya lokaler åt Hägglunds i Övik

NCC har tecknat ett avtal med BAE Systems Hägglunds om att bygga nya produktionslokaler i Örnsköldsvik. Byggarbetet påbörjas omedelbart och förväntas vara klart våren 2026.
Läs mer!

Sverige och Nato övade storskalig evakuering

Två civil-militära övningar har genomförts i Sverige för att testa landets och Natos förmåga att hantera storskaliga patientevakueringar i samarbete med Nato och EU. Syftet var att stärka Sveriges roll som värdland vid kris eller krig samt förbättra samarbetet kring patientflöden och civil-militär samverkan.
Läs mer!

Carl-Johan Edström ny chef för försvarsstaben

Regeringen har utsett generallöjtnant Carl-Johan Edström till ny chef för försvarsstaben. Han efterträder Michael Claesson, som blir Försvarsmaktens nya överbefälhavare från och med den 1 oktober 2024.
Läs mer!

Annons

AFRY tecknar fyra ramavtal med FortV

AFRY har tecknat fyra ramavtal med Fortifikationsverket som en del av Sveriges ökade försvarsinvesteringar och anpassning till Nato. Ramavtalen gäller i ett år, med möjlighet till förlängning i upp till sex år.
Läs mer!

Regeringen stödjer Campus totalförsvar

Regeringen satsar 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar, ett initiativ startat mellan Försvarshögskolan, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet.
Läs mer!

Norden i gemensamt försvarskoncept

De nordiska länderna har undertecknat ett avtal om ett gemensamt försvarskoncept som ska stärka samarbetet kring säkerhet och försvar i regionen.
Läs mer!

Svenska marina system testas i stor Natoövning

Sverige deltar just nu i övningen REPMUS i Portugal, där 30 länder samlas för att utveckla och testa obemannade marina system. Övningen fokuserar på autonoma farkoster och taktikutveckling för att integrera dem med bemannade system i militära operationer.
Läs mer!

Annons

Dela: