Sverige och Nato övade storskalig evakuering
Två civil-militära övningar har genomförts i Sverige för att testa landets och Natos förmåga att hantera storskaliga patientevakueringar i samarbete med Nato och EU. Syftet var att stärka Sveriges roll som värdland vid kris eller krig samt förbättra samarbetet kring patientflöden och civil-militär samverkan, enligt pressmeddelanden från Försvarsdepartementet och Socialstyrelsen.
Övningen CAMO24, som leddes av Försvarsmakten, ägde rum på Ledningsregementet i Enköping och involverade mer än 150 personer från 16 länder, däribland representanter från Natos medicinska koordinationcenter MMCC-E och EU.
– CAMO24 syftar till att öva och förbättra Natos nya Patient flow management guidline, civil-militär samverkan och internationell operabilitet, säger Andreas Nederberg, överstelöjtnant vid Försvarsmedicincentrum och ställföreträdande övningsledare till Försvarssektorn Nyheter.
– Det svenska samhällets motståndskraft är en del i Natos samlade avskräckning och försvar. Därför är det glädjande att se att vi nu övar med våra allierade parallellt med att vi övar på nationell nivå. De båda övningarna i hantering av masskadeutfall och patientflöden visade på vikten av ett starkt totalförsvar med ett nära civilt och militärt samarbete. Övningarna tydliggjorde även styrkan i ett gott samarbete mellan EU och Nato, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, i Försvarsdepartementets pressmeddelande.
Statsrådet besökte övningen tillsammans med bland annat sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
– Övningarna har redan gett oss värdefulla insikter i regeringens arbete med att stärka hälso- och sjukvårdens beredskap. Det är uppenbart för mig som ansvarig minister att den nationella styrningen behöver stärkas för att ge bättre förutsättningar för hälso- och sjukvården vid kris och krig, säger hon.
Den parallella övningen, som genomfördes i samma lokaler, Nationell Seminarieövning 2024 (NSÖ 24), organiserades av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med Socialstyrelsen och Försvarsmakten. Totalt medverkade 55 personer i NSÖ 24.
Fokus låg på att stärka det svenska totalförsvaret och anpassa det civila beredskapssystemet till Nato. Erfarenheterna från övningen ska bidra till utvecklingen av totalförsvarets kapacitet att hantera patientflöden under krigstillstånd.
– Att vi nu övar det militära och civila sjukvårdssystemet tillsammans är värdefullt både för oss som land, men även för den framtida planeringen inom Nato, säger Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen, i myndighetens pressmeddelande.
– NSÖ 24 var mycket lärorik, då vi kunde gå djupare och även inkludera den regionala nivån av myndigheter. Då det inte finns en överordnad civil utförare av sjukvård är det ytterst viktigt att vi redan nu kan involvera regionerna i arbetet mot Nato-anpassning, avslutar Andreas Nederberg.