Första danska statsbesöket sedan 1985

Publicerad: 2024-05-06 16:45

På inbjudan av H.M. Konungen besöker det danska kungaparet Sverige i dag och i morgon. Statsbesöket är det första inkommande statsbesöket från Danmark sedan 1985. Danmarks kungapar följs av bland annat vice statsminister och försvarsminister Troels Lund Poulsen samt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen.

Annons

Det danska kungaparet anlände till Stockholm ombord på kungaskeppet Dannebrog. Efter att ha lagt till, reste de danska gästerna till Skeppsbron med kungaslupen Vasaorden, tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel.

Det var första gången på flera årtionden som kungaslupen Vasaorden användes för att ta emot en gästande statschef i Stockholm, skriver Kungahuset i ett pressmeddelande.

Kungaslupen Vasaorden. Foto: Clément Morin/Kungl. HovstaternaKungaslupen Vasaorden. Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Rodden genomfördes av 46:e roddkompaniet, som är ett tillfälligt kompani inom 4:e sjöstridsflottiljen, och leds av kapten Michael Langhard.

– Det är en stor ära och en glädje att rodd med Vasaorden är så efterfrågat av Kungahuset. Det är högsta betyg att få göra det igen och igen, säger kapten Michael Langhard, befälhavare Vasaorden, i en artikel på Försvarsmaktens hemsida.

Annons

Enligt myndigheten föregicks rodden av av förberedelser i sex veckor: Tre med grundläggande rodd och exercisträning i valbåt och tre veckor i Vasaorden.

Michael Claesson, generallöjtnant vid Försvarsstaben tillika överkommendanten i Stockholm, berömde roddkompaniets insats på X (tidigare Twitter).

– Det är med stor glädje som Drottningen och jag välkomnar Kung Frederik och Drottning Mary till Kungliga slottet och Stockholm. Att Ert första statsbesök sedan trontillträdet går till Sverige är hedrande och en ära för oss, säger Kungen vid en pressträff tillsammans med Fredrik X, efter ankomsten till Kungl. slottet.

I morgon förmiddag besöker Kungarna Stockholms amfibieregemente, i sällskap av utrikesminister Tobias Billström och försvarsministrarna Pål Jonson och Troels Lund Poulsen, skriver Kungahuset i programmet.

Annons

På plats i Berga, tar marinchef Ewa Skoog Haslum emot och ger en introduktion till verksamheten, förevisning av amfibie­förband och stridsbåt 90 samt tillfälle att tala med attackdykare.

Dela: