Första besöket från New York National Guard

Publicerad: 2024-09-10 16:50

I veckan anlände en delegation från New York National Guard till Sverige för att formellt påbörja ett nytt samarbete med Försvarsmakten inom USA:s säkerhetssamarbetsprogram State Partnership Program (SPP). Partnerskapet syftar till att stärka respektive länders militära kapaciteter genom gemensamma övningar och kompetensutbyte. Detta meddelar Försvarsmakten på sin hemsida.

Annons

Besöket markerar en fortsättning på det avtal som undertecknades i somras och under vistelsen kommer delegationen att få en inblick i Försvarsmaktens organisation och verksamhet samt visa förmågor inom armén, marinen och flygvapnet.

– Relationen med New York National Guard är en viktig del i samarbetet mellan Sverige och USA. Det kommer att stärka såväl förmågeutveckling som övningsmöjligheter samt bidra till långsiktighet i våra relationer, säger Johan Pekkari, chef för Försvarsmaktens strategienhet.

New York National Guard har förmågor som är av stor betydelse för Sverige, inklusive kapaciteten att organisera och leda större militära enheter. Försvarsmakten å sin sida kan bidra med expertis inom områden som arktisk krigföring, stridsflyg och infrastrukturförsvar.

Samarbetet förväntas stärka såväl förmågeutveckling som övningsmöjligheter, vilket är avgörande för att utveckla interoperabilitet och säkerställa en långsiktig relation.

Dela: