Claesson har befälet

Publicerad: 2024-09-30 14:47

I dag genomför Försvarsmakten en chefsbytesceremoni på Karlbergs slott där Micael Bydén formellt överlämnar befälet till Sveriges nye överbefälhavare, Michael Claesson. Under ceremonin höll den avgående överbefälhavaren ett tal innan kommandotecknet överlämnades och Claesson höll sitt första tal som ny ÖB, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Annons

På en pressträff i juli med statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson tillkännagavs att generallöjtnant Michael Claesson blivit utnämnd till ny överbefälhavare.

– Detta är ett förtroende jag är mycket stolt över och kommer förvalta med största respekt och beslutsamhet, sa Michael Claesson under pressträffen.

Claesson har haft en lång och bred karriär inom Försvarsmakten, senast som chef för den då nya försvarsstaben. Rollen som ny försvarsstabschef tas över av generallöjtnant Carl-Johan Edström.

Den nye överbefälhavaren har bland annat varit chef för Norrbottens pansarbataljon och Markstridsskolan, samt tjänstgjort som militär rådgivare på Försvarsdepartementet och Sveriges Nato-delegation i Bryssel.

Under 2012-2013 ledde han den svenska kontingenten i ISAF-styrkan i Afghanistan och fungerade som taktisk chef för den multinationella styrkan Task Force Northern Lights.

Dela: