Michael Claesson ny överbefälhavare

Publicerad: 2024-06-07 15:48

Under en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M) meddelade de att regeringen utsett generallöjtnant Michael Claesson, i dag chef vid Försvarsstaben, kommer att ta över som ny överbefälhavare efter Micael Bydén den 1 oktober.

Annons

Pål Jonson, med på pressträffen via länk, berättar att fokus kommer att ligga på att öka krigsförbandens operativa förmåga.

– Detta är ett förtroende jag är mycket stolt över och kommer förvalta med största respekt och beslutsamhet, säger generallöjtnant Michael Claesson under pressträffen.

– Jag tillträder som ÖB den 1 oktober och kommer fram till dess att leda Försvarsstaben. Jag kommer göra allt för att stödja ÖB Micael Bydén in i kaklet, fortsätter Claesson.

Den 30 juni 2022, beslutade regeringen att utnämna Michael Claesson, då chefen för insatsstaben, till chef för den nya Försvarsstaben. Beslutet fattades inom ramen för en större omorganisering vid Högkvarteret.

Annons

Han har varit chef för Norrbottens pansarbataljon på I 19 och för Markstridsskolan. Han har även arbetat som militär rådgivare på Regeringskansliet, såsom Försvarsdepartementet och Utrikesdepartementet, samt för Sveriges Nato-delegation i Bryssel.

Michael Claesson tjänstgjorde som kontingentschef för den 24svenska kontingenten i ISAF-styrkan i Afghanistan under åren 2012-2013. Därutöver fungerade han som taktisk chef för den multinationella styrkan Task Force Northern Lights.

Flera personer och organisationer välkomnar nyheten om att regeringen valt Claesson till ny ÖB.

– Väldigt goda nyheter för Försvarsmakten och för Sverige. Jag jobbade ett tag under Claesson och han sticker särskilt ut bland våra högre officerare, skriver Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap verksam vid Försvarshögskolan, på X (tidigare Twitter).

Annons

Branschföreningen Säkerhets- och försvarsföretagen, SOFF, välkomnar utnämningen av Michael Claesson.

– Vi gratulerar Michael Claesson till utnämningen. Claessons breda kompetens, djupa analytiska förmåga och goda sätt att interagera och samverka med andra är av största vikt för myndighetens fortsatta framgång och utveckling, säger generalsekreterare Robert Limmergård, och fortsätter:

– Samtidigt vill vi rikta ett stort tack till Micael Bydén för det enormt viktiga arbete som har utförts under en ansträngd och svår tid. Bydéns ledarskap har positionerat Försvarsmakten som en driven och relevant myndighet, väl förberedd att möta framtidens utmaningar.

Officersförbundet konstaterar att det är ett tufft uppdrag som väntar på Michael Claesson.

– Jag vill verkligen gratulera Michael Claesson till utnämningen! Det är en spännande tid att leda en Försvarsmakt i tillväxt. Jag är övertygad om att han är rätt person för jobbet. Han har vårt fulla förtroende. Jag ser fram emot ett nytt nära samarbete i arbetet framåt, säger Stefan Morin, förbundsordförande för Officersförbundet i ett pressmeddelande från förbundet.

Annons

Dela: