Brasilien förbereder försäljning av transportflyg till Sverige

Publicerad: 2023-09-27 17:58

Brasiliens försvarsminister, José Múcio, sa i går den 26 september att han kommer resa till Sverige under oktober. Syftet med resan ska vara för att ingå förhandlingar om en eventuell försäljning av Embraers transportflygplan C-390 Millennium för att ersätta Försvarsmaktens åldrande Tp 84, Hercules C-130H, skriver Reuters i en artikel den 26 september.

Annons

José Múcio ska ha sagt att Brasilien tittar på att sälja tre till fyra flygplan. Försvarsmakten har i dag sex stycken Tp 84, och samtliga är stationerade vid F 7 i Såtenäs. Flygplanen används löpande för att understödja Försvarsmaktens dagliga verksamhet men även vid specialoperationer som exempelvis evakueringarna från Kabul och Sudan.

Bild tagen under evakueringsinsatsen från Sudan. Foto: Axel Öberg/FörsvarsmaktenBilden tagen under evakueringsinsatsen från Sudan. Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten

Den 11 september höll försvarsminister Pål Jonson och Tidöpartiernas försvarspolitiska talespersoner en pressträff för att presentera budgetnyheter på försvarsområdet inför att regeringen skulle lämna över budgetpropositionen till riksdagen. Mikael Oscarsson (KD) berättade då att frågan om Tp 84 är något som går "i närtid att få en lösning till stånd".

Den 20 september lämnade regeringen över budgetpropositionen för 2024 till riksdagen.

I utgiftsområde 6, Försvar och samhällets krisberedskap, står det att "Tp 84 [...] är ålderstigen och har bristande tillgänglighet. För att upprätthålla förmågan till taktiska flygtransporter behöver flygsystemet omsättas." Texten fortsätter att beskriva hur viktig transportflygförmågan är varför en anskaffning behöver ske "skyndsamt".

Annons

Huruvida det är C-390 som avses framgår inte i propositionen. I en kommentar till Försvarssektorn Nyheter säger försvarsministern:

”Sverige och Brasilien är strategiska partners och för regelbundet samtal på politisk nivå. Det planeras för ett besök av Brasiliens försvarsminister och vi kommer återkomma mer om det närmare inpå. I och med att Sverige och Brasilien redan samarbetar kring flyg är det en naturlig fråga som kan komma att diskuteras.”

Utöver Brasilien har även Portugal och Ungern redan beställt C-390 av Embraer. I förra året valde Nederländerna också Embraers C-390 Millenium för att ersätta landets fyra C-130H, men har inte tecknat en beställning ännu. Landets försvarsministerium kom fram till slutsatsen efter en jämförelse mellan C-390M och den nya C-130J. I förra veckan rapporterade bland annat Reuters att Österrike nu också avser köpa det brasilianska transportflygplanet. Nyhetsbyrån skriver att Österrikes försvarsminister Klaudia Tanner ska ha berättat att landet genomför förhandlingar med Nederländerna om att lägga sin beställning ihop med Nederländernas kommande.

Brasiliens president Lula da Silva tillsammans med Portugals premiärminister António Costa framför det portugisiska flygvapnets första C-390, april 2023. Foto: Ricardo Stuckert/PR Creative Commons 2.0Brasiliens president Lula da Silva tillsammans med Portugals premiärminister António Costa framför det portugisiska flygvapnets första C-390, april 2023. Foto: Ricardo Stuckert/PR Creative Commons 2.0

Banden mellan Brasilien och Sverige har stärkts allt mer på materielsidan. I maj besökte ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, landet för att tillsammans med bland annat president Lula da Silva inviga en test- och produktionsanläggning för Saab Gripen E, vilket Försvarssektorn Nyheter tidigare rapporterat om. Bolagets tekniker har fått både teoretisk och praktisk utbildning på Saabs anläggning i Linköping.

Annons
Invigningen av produktionslinje för Gripen E. Med på bild är bland annat Brasiliens president Lula da Silva, försvarsminister José Múcio, ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och Saabs VD Micael Johansson. Foto: Saab ABInvigningen av produktionslinje för Gripen E. Med på bild är bland annat Brasiliens president Lula da Silva, försvarsminister José Mucio, ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och Saabs VD Micael Johansson. Foto: Saab AB

En månad tidigare, skrev Micael Johansson VD och koncernchef för Saab under ett MoU med Bosco da Costa Junior VD och koncernchef för Embraer Defense and Security. Enligt MoU:n ska Saab understödja Embraer i att marknadsföra sitt nya transportflygplan C-390 Millennium mot svenska flygvapnet. Embraer ska i sin tur hjälpa Saab sälja fler Jas 39 Gripen till såväl det brasilianska flygvapnet som till nya potentiella kunder i Sydamerika.

Micael Johansson VD och koncernchef för Saab skriver under ett MoU med Bosco da Costa Junior VD och koncernchef för Embraer Defense and Security Foto: Saab ABMicael Johansson VD och koncernchef för Saab skriver under ett MoU med Bosco da Costa Junior VD och koncernchef för Embraer Defense and Security Foto: Saab AB

I en intervju med Reuters den 12 april, sade Saabs VD Micael Johansson att bolaget hoppas att Colombia snart ska återuppta sin upphandling av stridsflygplan och att landet då väljer Saab som partner. Ett annat land han nämner i intervjun som är intressant på sikt är Peru.

I juni rapporterade Försvarssektorn Nyheter att den brasilianska armén genomförde tester och utvärderingar BAE Hägglunds Stridsfordon 90. BAE Systems Brasilienchef, Marco Caffé, berättar i en intervju med försvarssajten Defesa Aérea & Naval att det var "fantastiskt att visa upp CV90:s förmåga för den brasilianska armén." Enligt en intervju i Reuters med Mark Collins, kommunikationschef för BAE Systems i bland annat Latinamerika, kan erbjudandet också innehålla upprättandet av inhemsk produktion eller slutmontering.

Stridsfordon 90 under utvärdering i Brasilien Foto: BAE Systems HägglundsStridsfordon 90 under utvärdering i Brasilien Foto: BAE Systems Hägglunds

Annons

Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Följ gärna oss på FacebookLinkedIn, och X (tidigare Twitter)

Dela: