Andra amfibiebataljonen och USMC övar i Stockholms skärgård

Publicerad: 2023-08-15 19:57

I slutet av augusti genomför andra amfibiebataljonen och amerikanska marinkåren övningen Archipelago Endeavor (AE 23). Övningen sker för femte gången sedan 2018 och genomförs som en del i den avsiktsförklaring som tecknades mellan Sverige och USA på politisk nivå 2016. AE 23 inkluderar närmare 150 amerikanska soldater och officerare, varav många deltagit tidigare enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Annons

– Några av dem som kommer har jag träffat redan, både officerare, specialister och soldater, vilket är otroligt kul. Det underlättar mycket när man arbetat med dem innan. Vi tar vid där vi avslutade senast och utvecklas tillsammans, säger sergeant Virtanen, bekämpningsledare vid andra amfibiebataljonen till Försvarsmakten.

Övningen pågår i tre veckor och inleds med att de amerikanska soldaterna bland annat visar de svenska soldaterna den materiel de har med sig och sedan får amerikanerna ta del av den svenska materielen. Därefter utbildar de varandra på vapensystemen innan nästa fas av övningen drar igång.

– De amerikanska marinkårssoldaterna är väldigt framåt i sitt agerande. De vill mer än gärna bedriva sin tjänst och göra det kraftfullt. Det är intressant och lärorikt att få ta del av. De är oerhört nyfikna på allt, oavsett om det handlar om militär verksamhet eller om kulturen här i Sverige. De tycker även att vi är lite lustiga som bär Robot17-systemet istället för att sätta det på en helikopter, säger sergeant Virtanen till myndigheten.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: