Amerikanska UD godkänner svensk miljardbeställning av ny jaktrobot

Publicerad: 2023-07-10 13:15

Amerikanska utrikesdepartementet har beviljat tillstånd för en möjlig försäljning av upp till 250 jaktrobotar till Sverige om ett värde av 605 miljoner dollar. Godkännandet kommer från Defense Security Cooperation Agency (DSCA) och omfattar även reservdelar och serviceavtal, enligt ett pressmeddelande distribuerat den 7 juli.

Annons

Enligt DSCA:s pressmeddelande har den svenska regeringen sökt godkännande för att förvärva upp till 250 enheter av AIM-120C-8 AMRAAM. AMRAAM står för Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles och är en avancerad jaktrobot utvecklad av det amerikanska försvarsföretaget Raytheon.

Jaktroboten har en dokumenterad räckvidd på cirka 75 kilometer enligt tillgänglig information på Wikipedia. Innan avfyrning förmedlar flygplanet måldata till roboten och under färd mot målet aktiveras den inbyggda målsökande radarn som leder roboten till sitt avsedda mål. Enligt Raytheon har roboten nyttjats och utvecklats i över 30 år och köpts in av fler än 40 länder. Bolaget tillverkar även luftvärnssystemet Patriot som används av Sverige och som av Försvarsmakten benämns Luftvärnssystem 103. Även vid detta köp behandlade DSCA en förfrågan från den svenska regeringen.

Nu har alltså amerikanska UD godkänt försäljningen. I pressmeddelandet skriver DSCA att försäljningen kommer "öka Sveriges förmåga att möta och avskräcka hot genom att försäkra sig att Sverige har en modern och kapabel jaktrobotsförmåga." I samma uttalande framhåller de att antalet jaktrobotar samt det ekonomiska värdet av försäljningen är det maximala möjliga och att den faktiska beställningen antas underskrida dessa nivåer.

För mer information om köpprocessen finns ytterligare detaljer här.

Rättelse: I en tidigare publicerad version av artikeln användes benämningen "Jaktrobot 99" för AIM-120C-8. Försvarsmakten har dock ännu inte offentliggjort vilken svensk benämning den nya jaktroboten ska ha.


Vill din organisation synas med en nyhet eller annons?

Klicka här för mer information - Kontakta oss!

Dela: