Veterandagen behöver synas även hos SVT

Publicerad: 2024-05-22 16:34

Sverker Göranson är förbundsordförande i Sveriges Veteranförbund och tidigare överbefälhavare. I ett öppet brev adresserar han Sveriges Televisions styrelseordförande Christina Björklund och VD Hanna Stjärne med uppmaningen att SVT ska direktsända den nationella ceremonin på Veterandagen den 29 maj.

Annons

Öppet brev till SVERIGES TELEVISION
Christina Björklund, Styrelseordförande
Hanna Stjärne, VD

Den 29 maj infaller Veterandagen. Den dagen tackar och hedrar det officiella Sverige landets veteraner. Veterandagen, som sedan 2018 är allmän flaggdag, är en dag av nationell betydelse för att samlas och hedra de män och kvinnor som på riksdagens/regeringens uppdrag har skickats ut av svenska myndigheter och tjänstgjort i konflikt- och krigsdrabbade områden utomlands, i syfte att främja fred och säkerhet.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf, talmannen, statsministern, försvarsministern och H.K.H. Prins Carl Philip deltar alla i firandet av Veterandagen på Gärdet.

Varför är detta viktigt?

Annons

Vi menar att det handlar det om respekt gentemot veteranerna och deras familjer. Tjänstgöringen och insatserna för fred och säkerhet förtjänar att erkännas och uppmärksammas. Vi menar också att det handlar om folkbildning och upplysning. Genom att lyfta fram veteranerna kan SVT öka medvetenheten om och förståelsen för Sveriges engagemang i internationella frågor och internationell fred och säkerhet.

Vi uppmanar SVT att uppmärksamma veteranernas insatser, t.ex. genom att direktsända den nationella ceremonin på Veterandagen den 29 maj. Allmänhetens intresse för Sveriges säkerhetspolitiska läge är större än på mycket länge och att sända från veteranfirandet kan vara en del i att tillgodose detta intresse.

Sverker Göranson

Förbundsordförande i Sveriges Veteranförbund och tidigare överbefälhavare

Annons

Dela: